همچنین یکی از مهمترین بخشهای نظام ارتباطی، پارازیتها هستند. پارازیت، هر جزئی است که موجب تحریف ارتباطها، باورها یا شناخت افراد از یکدیگر شود (وود[۵۶]، ۱۹۹۸). تفکر غیرمنطقی در بسیاری موارد به نوروز و اختلال ارتباطی میانجامد و منجر به الگوهای ارتباطی می شود که ادامه رابطه را مشکلساز می کند (الیس، ۱۹۹۳). بک معتقد است که مهمترین علت مشکلات زناشویی و روابط انسانی، سوءتفاهم است و به اعتقاد او تفاوت در نحوه نگرش افراد باعث بروز اختلافات و پیآمدهای ناشی از آن میگردد. با تأکید بر ارتباط صحیح میان زن و شوهر و با اصلاح نتیجه گیری آنها در قبال یکدیگر، با کاستن از شدت خصومتها میتوان روابط منطقیتری میان خانواده ها ایجاد کرد (بک[۵۷]، ۱۳۸۰).
اهداف پژوهش
اگرچه اختلالات و مشکلات مربوط به کارکرد جنسی، یکی از معضلات عمده افراد سوء مصرف کننده مواد مخدر افیونی و صنعتی میباشد، ولی در ایران و سایر جوامع دنیا، مطالعات بسیار اندکی در رابطه به این مسئله در معتادان انجام شده است. هانبری[۵۸]، کوهن[۵۹] و استیمل[۶۰](۲۰۰۰) یک علت عمده این مسئله را احساس شرم بیماران از بیان مسائل جنسی خود به درمانگران اعتیاد و عدم گزارش آن میدانند. همچنین درمانگران اعتیاد نیز آن را یک مسئله خصوصی دانسته و کمتر مایلند در این رابطه با بیمار خود مصاحبه کنند (رایزن[۶۱]، ۱۹۹۵).
پژوهشگر در این تحقیق به دنبال بررسی میزان رضایت جنسی معتادین اقدامکننده به ترک و یا به عبارتی میزان رضایت این افراد از فعایت جنسی و تعریفی که از کارآمدی جنسی خود دارند، میباشد. همچنین بررسی رابطه بین رضایت جنسی و میزان باورهای ارتباطی ناکارآمداین افراد و میزان سازگاری زناشویی در آنها و همسرانشان از اهداف عمده این تحقیق است. با توجه به اینکه مشکلات کارکرد جنسی ایجاد شده در اثر سوء مصرف موادمخدر معمولاً با قطع موادمخدر و گذشت زمان به راحتی به حالت طبیعی باز نمیگردد، در این پژوهش به دنبال بررسی این مسئله هستیم که گذشت زمان پس از ترک چه تأثیری بر بهبود عملکرد جنسی و اصلاح باورهای ارتباطی ناکارآمد آنان و متعاقباً سازگاری زناشویی فرد و همسرش خواهد داشت.
اهداف جزئی پژوهش:
-
- بررسی تأثیر پیش بینیکنندگی رضایت جنسی بر سازگاری زناشویی در افراد دارای سوء مصرف مواد
-
- بررسی تأثیر پیش بینیکنندگی رضایت جنسی فرد بر سازگاری زناشویی همسر در افراد دارای سوء مصرف مواد
-
- بررسی تأثیر پیش بینیکنندگی باور ارتباطی بر سازگاری زناشویی فرد در افراد دارای سوء مصرف مواد
-
- بررسی تأثیر پیش بینیکنندگی باور ارتباطی فرد بر سازگاری زناشویی همسر در افراد دارای سوء مصرف مواد
-
- بررسی تفاوت رضایت جنسی در دو گروه افراد سوء مصرف کننده مواد (متقاضی ترک) و افراد دارای درمان نگهدارنده
-
- بررسی تفاوت سازگاری زناشویی فرد در دوگروه افراد سوء مصرف کننده مواد (متقاضی ترک) و افراد دارای درمان نگهدارنده
-
- بررسی تفاوت سازگاری زناشویی همسر فرد در دوگروه افراد سوء مصرف کننده مواد (متقاضی ترک) و افراد دارای درمان نگهدارنده
-
- بررسی تفاوت باورهای ارتباطی ناکارآمد فرد در دوگروه افراد سوء مصرف کننده مواد (متقاضی ترک) و افراد دارای درمان نگهدارنده
-
- بررسی تفاوت باورهای ارتباطی ناکارآمد همسر فرد در دوگروه افراد سوء مصرف کننده مواد (متقاضی ترک) و افراد دارای درمان نگهدارنده
-
- بررسی تأثیر مدتزمان مصرف مواد بر رضایت جنسی، باورهای ارتباطی ناکارآمد و سازگاری زناشویی فرد در افراد دارای سوء مصرف مواد
-
- بررسی تأثیر مدتزمان درمان اعتیاد فرد بر باورهای ارتباطی ناکارآمد و سازگاری زناشویی فرد در افراد دارای سوء مصرف مواد
- بررسی تأثیر مدتزمان درمان اعتیاد فرد بر باورهای ارتباطی ناکارآمد و سازگاری زناشویی همسر فرد در افراد دارای سوء مصرف مواد
سؤالات پژوهش
۱-
-
-
- آیا مدتزمان مصرف مواد می تواند رضایت جنسی فرد را پیش بینی کند؟
-
- آیا مدتزمان مصرف مواد می تواند باورهای ارتباطی ناکارآمد فرد را پیش بینی کند؟
- آیا مدتزمان مصرف مواد می تواند سازگاری زناشویی فرد را پیش بینی کند؟
-
۲-
-
-
- آیا مدتزمان درمان اعتیاد می تواند رضایت جنسی فرد را پیش بینی کند؟
-
- آیا مدتزمان درمان اعتیاد می تواند باورهای ارتباطی ناکارآمد فرد را پیش بینی کند؟
-
- آیا مدتزمان درمان اعتیاد می تواند سازگاری زناشویی فرد را پیش بینی کند؟
-
- آیا مدتزمان درمان اعتیاد فرد می تواند باورهای ارتباطی ناکارآمد همسر فرد را پیش بینی کند؟
- آیا مدتزمان درمان اعتیاد فرد می تواند سازگاری زناشویی همسر فرد را پیش بینی کند؟
-
تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای مورد مطالعه
تاکنون تعریفهای مختلف و زیادی از اعتیاد و معتاد ارائه شده است ولی سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعتیاد را چنین تعریف کردهاست: «معتاد فردی است که در اثر استعمال مکرر و مداوم، متکی به مواد مخدر، دارو و یا سایر مواد است و دارای سه مشخصه ذیل است:
-
- در اثر مصرف مکرر مواد یا دارو، عادت روانی ایجاد شده و این عادت فرد را به علت نیاز و تمایل روانی به سوی مواد مخدر یا دارو به حد وسواس تشویق و یا ترغیب نماید.
- اعتیاد به مواد مخدر و یا دارو برای فرد و یا جامعه زیان آور باشد» (آزادفلاح، ۱۳۷۹).
رضایت جنسی به عنوان قضاوت و تحلیل هر فرد از رفتار جنسی خویش که آن را لذتبخش تصور می نماید، تعریف می شود (جهان فر، ۲۰۰۱).
کاترین اینگرام فوگل[۶۲] مسائل جنسی را به عنوان یک جنبه مهم و طبیعی از زندگی شخصی افراد توصیف می کند و آن را فراتر از یک رفتار جنسی صرف میداند (به نقل از ویلسون و مکآندریو[۶۳]، ۲۰۰۰).
در این پژوهش رضایت جنسی نمرهای است که فرد در مقیاس رضایت جنسی لارسون میگیرد.
لیوایز و اسپنیر[۶۴]سازگاری زناشویی را ترکیبی از سازگاری و شادمانی زناشویی میدانند.