« دانلود مطالب پژوهشی درباره بررسی رعایت قواعد تفسیردر «منهج ... | دانلود مطالب پژوهشی در مورد : حل جریان جابجایی ... » |
توان جذب شده توسط هر عنصر الکتریکی (بار) در هر لحظه بر حسب وات، برابر است با حاصلضرب افت ولتاژ لحظهای در دو سر بار بر حسب ولت و جریان لحظهای وارده به بار بر حسب آمپر، این مقادیر لحظهای هستند پس حاصلضرب جریان و ولتاژ در هر لحظه می تواند مقادیر متفاوتی داشته باشد. اگر ولتاژ و جریان المان مورد نظر بترتیب برابر باشد با (v(t)=VmaxCoswt) و (i(t)=ImaxCos(wt-θ)) . در این صورت توان لحظهای برابر است با رابطه (۲-۶):
(۲-۶)
مقدار مثبت توان لحظهای P بیانگر آهنگی است که در آن انرژی توسط بخشی از سیستم که ولتاژ و جریان آن مشخص شده، جذب می شود. چنانچه جریان و ولتاژ لحظهای همفاز باشند در مواردی که بار اهمی باشد توان لحظهای همواره مثبت است. چنانچه جریان و ولتاژ به اندازه ۹۰ درجه اختلاف فاز داشته باشند (پس فاز) همانطور که در یک سلف ایدهال اتفاق میافتد، در این صورت توان لحظهای دارای نیم سیکلهای مثبت و منفی برابر بوده و مقدار میانگین آن همیشه صفر است. با بهره گرفتن از تساوی مثلثاتی رابطه توان لحظهای را به شکل رابطه (۲-۷) نمایش داد:
(۲-۷) بررسی معادله فوق نشان میدهد که جملهای شامل COSθ همواره مثبت است و دارای میانگین (P=(Vmax.Imax/2)Cosθ)و مقدار موثر (²׀I׀P=R ) میباشد. که طبق رابطه (۲-۸) محاسبه می شود:
(۲-۸) ²׀I׀= R Cosθ ׀I׀ ׀V׀P =
حرف P کمیتی است که کلمه توان به آن اطلاق می شود به عنوان توان حقیقی یا توان موثر نیز مشهور است. واحد اساسی توان لحظهای P(t) و توان حقیقی وات است ولی معمولا از کیلووات و مگاوات استفاده میکنیم. کوسینوس زاویهای فاز θ بین ولتاژ و جریان، ضریب توان نامیده می شود. ضریب توان مدارهای القایی پس فاز و مدار خازنی پیش فاز شناخته می شود. ضریب توان وضعیت بردار جریان را نسبت به بردار ولتاژ نشان میدهد. ترم دوم رابطه (۲-۷) جملهای شامل Sinθ به تناوبی مثبت و منفی است که دارای مقدار میانگین صفر است به این قسمت در توان لحظهای، توان لحظهای راکتیو یا واکنشی گفته می شود و بیانگر عبور انرژی به تناوب از شبکه به بار و از بار به شبکه است. مقدار حداکثر این توان را که با Q نمایش داده و بعنوان توان راکتیو شناسایی می شود که در آنالیز سیستمهای قدرت بویژه سیستمهای توزیع الکتریکی اهمیت فوقالعادهای دارد. مقدار توان واکنشی یا راکتیو طبق رابطه (۲-۹) محاسبه می شود: هر چند توانهای اکتیو و راکتیو دارای واحدهای یکسانی هستند، ولی متداول است که واحد Q را با وار (VAR) نمایش دهند. از معادلات (۲-۱) تا (۲-۸) میتوان ضریب توان از روابط زیر محاسبه نمود:
(۲-۹) ²׀I׀= X Sinθ ׀I׀ ׀V׀Q =
(۲-۱۰)
(۲-۱۱)
مهندسین سیستم قدرت معمولا خازن را تولیدکننده توان راکتیو مثبت در نظر میگیرند تا جذب کننده توان واکنشی منفی. این به نظر صحیح می آید برای آنکه از تحلیل مدارهای الکتریکی بیاد داریم که اگر توان مصرفی عنصری مثبت باشد (P=VI+) میتوان گفت که این عنصر از منبع توان جذب می کند. (مانند مقاومت) حال اگر توان مصرفی عنصری منفی باشد(P=VI-) میتوان گفت این عنصر توان منفی جذب می کند یا به طور معمولتر، توان مثبت وارد شبکه می کند. به همین دلیل هنگامی که خازن موازی با بار القایی قرار میگیرد مقدار توان راکتیو مورد نیاز بار القایی را تامین می کند و مقدار توان راکتیوی که سیستم باید تامین کند، کاهش میدهد و این مشابه آن است که جریان پس فاز به شبکه تحویل دهد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۲-۴- مفهوم فیزیکی توان اکتیو و راکتیو
مفهوم فیزیکی توان اکتیو به راحتی قابل درک است کل انرژی جذب شده توسط بار در مدت زمان T در یک سیکل، معادل PT وات ثانیه میباشد. طی مدت زمان n سیکل، انرژی جذب شده P(n)T وات ثانیه است که تمام آن توسط جزء مقاومتی بار جذب می شود. اما درک مفهوم فیزیکی توان راکتیو ساده نیست. توان راکتیو Q، ماکزیمم مقدار توان لحظهای جذب شده توسط قسمت راکتیو بار است. توان راکتیو لحظهای که توسط دومین ترم رابطه توان لحظهای متناوبا مثبت و منفی می شود و نشانگر جاری شدن انرژی از و به سوی المان راکتیو به صورت تناوبی با توجه مثبت یا منفی شدن زاویه θ است. به روش دیگر توان راکتیو آن جزء از توان است که انرژی مصرف می کند ولی کار انجام نمیدهد.
۲-۳- منابع مصرف کننده توان راکتیو
اغلب دستگاهها و مصرف کننده های الکتریکی برای انجام کار مفید نیازمند مقداری توان راکتیو سلفی برای مهیا کردن شرایط لازم برای انجام کار هستند از مهمترین منابع مصرف کننده توان راکتیو سلفی میتوان به موتورها، ترانسفورماتورها، خطوط هوایی و کابلها، مشترکین(صنعت و مسکونی) دستگاههای مورد استفاده در صنایع از جمله، کوره القایی، کورههای قوس الکتریکی، سیستمهای جوشکاری AC ، انواع مبدلهای معمول AC به DC و همچنین بالعکس.
۲-۳-۱- موتورهای القایی
موتورهای الکتریکی ac برای تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی، نیازمند تولید شار مغناطیسی در فاصله هوایی موتور هستند. ایجاد شار در فاصله هوایی نیازمند کشیدن جریان از شبکه است. این جریان توسط کلافهای سیمپیچی شده موتور که درصد کمی از امپدانس آن اهمی و بقیه آن سلفی است، تامین می شود. معمولا موتورها را بزرگتر از بار مورد نیاز انتخاب می کنند بنابراین هیچگاه به بار نامی خود نمیرسند و این باعث می شود با ضریب توان پایینتر در مصارف استفاده شوند و ضریب توان کمتر یعنی Cosθ کمتر و Sinθ بیشتر و در نتیجه طبق معادله (۲-۷)، مصرف سلفی بالاتر می شود.
۲-۳-۲- ترانسفورماتورها
جریان بیباری یا همان جریان مغناطیس کنندگی هر ترانسفوماتوری دارای دو مولفه میباشد یکی از مولفهها همفاز با ولتاژ اعمالی به ترانسفورماتور است و به همین دلیل با Rc مدل سازی می شود و نمایانگر تلفات هسته میباشد، مولفه دیگر که عمود بر ولتاژ اعمالی است و ۹۰ درجه عقبتر از آن با Xm مدل می شود و معمولا مولفه اهمی جریان مغناطیس کنندگی کمتر از ۱۰ درصد مولفه سلفی است و میتوان کل جریان مغناطیسکنندگی را سلفی در نظر گرفت با این فرض که به واقعیت نزدیک است میتوان راکتیو مصرفی را در ترانسفورماتورهای هوایی و زمینی ۲۰ کیلوولت و ولتاژهای بالاتر محاسبه کرد. امپدانس درصد هر ترانسفرماتور که در بار نامی مشخص می شود، سازندگان ترانسفورماتور بر روی پلاک آن درج می کنند و در سیستمهای قدرت و توزیع از قسمت اهمی این امپدانس صرف نظر می شود و دیاگرام تک خطی نیز فقط به صورت یک سلف، سری با عناصر دیگر مدل سازی می شود با بهره گرفتن از امپدانس-درصد داده شده میتوان امپدانس سری ترانسفورماتور را طبق رابطه (۲-۱۲) به دست آورد. اگر V ولتاژ بین فازها به کیلو ولت و S ظرفیت ترانس به مگاولت آمپر و X اندوکتانس سری توانی بر حسب اهم باشد.
(۲-۱۲)
۲-۳-۳- توان مصرفی در خطوط هوایی
همانطور که میدانیم خطوط انتقال در شبکه به صورتهای مختلف مدل سازی می شود که بستگی به طول این خطوط دارد. به هر صورت که مدل سازی شود دارای امپدانس سری که شامل سلف و مقاومت است که مقادیر این دو بستگی به طول و نوع سیم متغیر است. قسمت سلف این امپدانس باعث مصرف توان راکتیو سلفی می شود که با توجه به متغیر بودن X و تغییرات ولتاژ نمی توان به دقت عاملهای دیگر به دست آورد، ولی اگر مقدار فیدرها و نوع سیم و توان عبوری از خطوط را به طور متوسط محاسبه کنیم. میتوان متوسط این توان را از رابطه (۲-۱۳) محاسبه کرد: که S متوسط بار فیدر است.
(۲-۱۳)
۲-۳-۴- توان راکتیو مشترکین
مشترکین دیماندی (مشترکین که دارای کنتور مصرف توان راکتیو هستند مانند صنایع) دارای مصرف توان راکتیو بالایی از مشترکین عادی هستند. همانطور که گفته شد موتورهای الکتریکی توان راکتیو مصرف می کنند، این نوع مشترکین با توجه به نوع کاربردشان از انرژی الکتریکی که بیشتر برای محرکهای الکتریکی کورههای و غیره میباشد متحمل هزینه های توان راکتیو نیز میباشند به همین منظور برای کم کردن این هزینهها با بهره گرفتن از خازن گذاری مقداری از هزینه های پرداختی را کاهش می دهند. از طرف وزارت نیرو اگر ضریب توان کمتر از ۸۵% باشد بهای برق (شامل بهای دیماند، بهای انرژی و حداقل بهای فوق بر حسب مورد) با ضریبی که نمونه آن در جدول (۲-۲) آمده است، افزایش مییابد.
ضریب زیان | P.F% | ضریب زیان | P.F% |
۰٫۴۲ | ۶۰ | ۰٫۰۰ | ۸۵ |
۰٫۵۵ | ۵۵ | ۰٫۰۱ | ۸۴ |
۰٫۷۰ | ۵۰ | ۰٫۰۶ | ۸۳ |
فرم در حال بارگذاری ...