خوش طینت و بستانیان۱۳۸۷عوامل محیطی و قضاوت حرفه اییافته های تحقیق نشان میدهد که دانش، درستکاری، استقلال، مبانی اخلاقی، و مهمترین ویژگی های شخصی و نظارت حرفه ای بر کار حسابرسان، وجود شرایطی که حسابرسان خود را ملزم به پاسخگویی نسبت به قضاوت های حرفه ای انجام شده بدانندوجود برنامه ها و چک لیست های حسابرسی مهمترین عوامل مؤثر بر قضاوت حرفه ای در حسابرسی است.سیرانی و همکارانش۱۳۸۸پیچیدگی حسابرسی، تجربههر چه وظایف و کار حسابرسی پیچیده تر شود، اهمیت و اثر تجربه بیشتر نمایان می شود.خواجوی و همکارش۱۳۸۸پیچیدگی حسابرسی، وظایف ساختار نیافتهنتایج به دست آمده از این پژوهش نشان میدهد که بین قضاوت حسابرسان باتجربه و حسابرسان کم تجربه در مورد وظایف ساختارنیافته تفاوت معناداری وجود دارد و تجربه تاثیر بسیار زیادی بر دقت قضاوت حسابرسان دارد.حساس یگانه و مقصودی۱۳۹۰تعاملات اجتماعی، آیین رفتارحرفه ای، انگیزش، عملکرد حسابرسان و قضاوت حسابرسکسب وکار امروز نیازمند تعاملات اجتماعی و رعایت ملاحظات اخلاقی است. الزام تحصیل سود، فعالیت های غیراخلاقی و نادیده انگاری کردارهای مورد پذیرش جامعه را توجیه نمی نماید.سهرابی جهرمی۱۳۹۰عملکرد قضاوت حسابرسی، محیط و شناختحسابرسان استفاده کننده از رویکرد حسابرسی سیستم های راهبردی، قضاوت بهتری نسبت به صورتهای مالی صاحبکار داشته و این قضاوت عاملی برای کاهش ریسک حسابرسی میباشد.
کده و سالاری۱۳۹۰صحت، اجماع، توانایی دفاع و همخوانیتوانایی دفاع و صحت تاثیر بیشتری بر قضاوت حرفه ای دارد و مدیران سازمان حسابرسی و سایر مؤسسات حسابرسی جهت نظامند کردن و افزایش کیفیت قضاوت حرفه ای، باید این مهم را مدنظر قرار دهند.برادران و حسین پور۱۳۹۰رفاه ذهنی و سرمایه اجتماعینتایج تحقیق نشان میدهد میزان رفاه ذهنی افراد تحت تأثیر سرمایه اجتماعی آنان است؛ یعنی افزایش میزان سرمایه اجتماعی افراد به افزایش رفاه ذهنی آنان منجر می شود.نیلی و بابازاده خراسانی۱۳۹۱رفاه ذهنی و جنسیتیافته های تحقیق به طور کلی، از تاثیر عوامل درآمد، وضعیت شغلی، سلامت فردی، اعتقادات مذهبی، روابط و پیوندهای خانوادگی، سن و جنسیت بر سطح رفاه شهروندان ایرانی حکایت دارد.نیکومرام و همکاران۱۳۹۲ویژگی های کیفی، قضاوت حرفه ای، سوگیری ذهنیشواهد به دست آمده از این تحقیق نشان میدهد که حسابدارانی که در شرایط مناسبی برای سوگیری ذهنی قرار می گیرند در مقایسه با کسانی که در چنین شرایطی قرار نمی گیرند، از قضاوت حرفه ای خود برای نشان دادن سود بالاتری استفاده میکنند تا بتوانند عملکرد شرکت را به نحو بهتری نشان دهند و از منافع مرتبط با آن منتفع گردند.الهه معزز و همکاران۱۳۹۲ماکیاولیسم، فرهنگ سازمانییافته های این پژوهش نشان میدهد که ویژگی ماکیاولیسم یک متغیر تعیین کننده در چگونگی رفتار در محیط شغلی میباشد. به طور کلی حسابداران و حسابرسانی که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته اند نسبت به سایر حرفه ها، از ماکیاولیسم کمتری برخوردار بودند.
۲-۶- جنبه نوآوری پژوهش
تحقیقات مختلف هر کدام از متغیرهای تحقیق حاضر را به صورت مجزا مورد بررسی قرار دادهاند. اما کمتر تحقیقی در ایران به بررسی همزمان متغیرهای این تحقیق در قالب یک پژوهش واحد پرداخته است، به همین اساس می توان تحقیق حاضر را تحقیقی نو قلمداد کرد.
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱- مقدمه
اصولاً هدف تمامی علوم، شناخت و درک دنیای پیرامون ماست. به منظور آگاهی از مسایل و مشکلات دنیای اجتماعی، روشهای علمی تغییرات قابل ملاحظه ای پیدا کردهاند. این روندها سبب شده است که برای بررسی رشتههای مختلف دانش بشری، از روش علمیاستفاده شود. استفاده از روش علمی و کاربرد آن به منظور یافتن پاسخ از اهمیت برخوردار است. لذا روش شناسی درپژوهش به محقق کمک می کندتا از روش متناسب با سوالات به واقعیت مورد نظر دست یابد.
روش علمی تحقیق عبارت است از کلیه وسایل، مراحل جمع آوری سیستماتیک اطلاعات و نحوه تجزیه وتحلیل آن ها برای نیل به هدف معین و هدف از انجام تحقیق علمی کشف راه و راه هایی جهت ایجاد تغییرات مطلوب در جامعه ای معین است.
برای پاسخگویی به سوال مورد نظر تحقیق، این فصل ابتدا به بیان نوع و روش تحقیق میپردازد، سپس روش جمع آوری داده ها، تعیین جامعه آماری، نمونه و روش نمونهگیری بیان میشود و در پایان به نحوه واکاوی داده ها و آزمونهای آماری مورد استفاده اشاره خواهد شد.
۳-۲- روش تحقیق
روش تحقیق حاضر از این جهت که نتایج مورد انتظار آن را می توان در فرایند ارتقا بینش حسابرسان به ذینفعان به خدمت گرفت از نوع کاربردی میباشد.
از لحاظ استراتژی اجرا از نوع پیمایشی است زیرا از ابزار پرسشنامه استفاده می شود و وضع موجود را بدون دخل و تصرف تشریح میگردد.
در تحقیقات همبستگی هدف اصلی آن است که مشخص شود آیا رابطه ای بین دو یا چند متغیر کمی (قابل سنجش) وجود دارد و اگر این رابطه وجود دارد اندازه و حد آن چقدر است؟(غلامرضا خاکی، ۱۳۷۸،۲۱۸).
۳-۳- فرضیه های تحقیق
فرضیه حدسی است زیرکانه و علمی که باید به کمک وقایع (داده ها) مورد بررسی قرار گرفته و سپس تأیید یا رد گردد. به طور کلی فرضیههای زیردر رابطه با این تحقیق مطرح میباشند.
فرضیه ۱: رفاه فردی بر قضاوت حرفه ای حسابرس تاثیر میگذارد.
فرضیه ۲: ماکیا ولی گری بر قضاوت حرفه ای حسابرس تاثیر میگذارد.
فرضیه ۳: رفاه فردی بر قضاوت تخصصی حسابرس تاثیر میگذارد.
فرضیه ۴: ماکیا ولی گری بر قضاوت تخصصی حسابرس تاثیر میگذارد.
فرضیه ۵: رفاه فردی بر قضاوت عمومی حسابرس تاثیر میگذارد.
فرضیه ۶: ماکیا ولی گری بر قضاوت عمومی حسابرس تاثیر میگذارد.
۳-۴- قلمرو تحقیق
هر تحقیقی بایستی دارای محدوده مشخصی باشد تا محقق در طول تحقیق تمامی عوامل تأثیرگذار را مد نظر داشته باشد و روابط بین آنها را بسنجد و در شرایط متعارف تحقیق بتواند نتایج را بسط و توسعه دهد. در بحث قلمرو تحقیق، سه نوع قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی مطرح می شود.
الف) قلمروموضوعی تحقیق:
این تحقیق تاثیر رفاه فردی و ماکیاولی گری حسابرسان بر قضاوت آنهارا مورد بررسی قرار میدهد.
ب) قلمرو مکانی تحقیق:
مؤسسه های حسابرسی خصوصی در سراسر ایران به عنوان قلمرو مکانی تحقیق انتخاب شده است.
ج) قلمرو زمانی تحقیق:
قلمرو زمانی تحقیق از بازه ماه مرداد لغایت دی ماه ۱۳۹۳ میباشد.
۳-۵- جامعه آماری و روش نمونه گیری
جامعه آماری عبارت است از کلیه جامعه عناصر و افرادی که در یک مقیاس جغرافیایی (جهانی یا منطقه ای) دارای یک یا چند صفت مشترک باشند(حافظ نیا، ۱۱۹،۱۳۹۱).
جامعه آماری این تحقیق شامل حسابرسان فعال در شرکت های حسابرسی میباشد.
نمونه عبارت است از مجموعهای از نشانه ها که از یک قسمت، یک گروه یا جامعهای بزرگتر انتخاب میشود.، به طوریکه این مجموعه معرف کیفیتها و ویژگیهای آن قسمت،گروه یا جامعه بزرگتر باشد(نادری و نراقی،۱۳۸۷).