بنابرین در سازمانی مثل شهرداری ها که در نظام بودجه ریزی آن، هم از نظرات بخش های اداری استفاده می شود و هم از اعضای شورای شهر، میتوانیم اثرات بودجه بر مبنای مشارکت که بر عملکرد مدیران تاثیر دارد را مورد بررسی قرار دهیم .
۱-۵- اهداف تحقیق
۱-۵-۱- هدف اصلی
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین بودجه ریزی مشارکتی از طریق عدالت رویه ای و تعهد سازمانی بر عملکرد مدیران در شهرداری تهران بزرگ میباشد.
۱-۵-۲- اهداف فرعی
-
- بررسی تاثیر بودجه بندی مشارکتی بر عملکرد مدیریت میباشد.
-
- بررسی تاثیر عدالت رویه ای بودجه بر عملکرد مدیریت میباشد.
-
- بررسی تاثیر تعهد سازمانی بر عملکرد مدیریت باشد.
- توصیف متغیرهای اصلی تحقیق
۱-۶- فرضیه های تحقیق
فرضیه ۱: بودجه ریزی مشارکتی تاثیر معناداری بر عملکرد مدیران در بودجه بندی دارد.
فرضیه ۲: عدالت رویه ای بودجه ای تاثیر معناداری بر عملکرد مدیران دارد.
فرضیه ۳: تعهد سازمانی تاثیر معناداری بر عملکرد مدیریتی دارد.
فرضیه ۴: عدالت رویه ای نقش میانجی در رابطه با مشارکت بودجه ای و عملکرد مدیریتی دارد.
فرضیه ۵: تعهد سازمانی نقش میانجی در رابطه با مشارکت بودجه ای و عملکرد مدیریتی دارد.
۱-۷- تعاریف متغیرها
۱-۷-۱- تعریف مفهومی متغیر های تحقیق
بودجه بندی مشارکتی:
مشارکت بودجه، اشاره به دخالت مدیران در ایجاد بودجه و نفوذ آن ها بر نتایج یک فرایند تصمیم گیری دارد. برانل(۱۹۸۲)مشارکت بودجه را به عنوان میزان نفوذ زیردستان و دخالت آن ها در تنظیم بودجه تعریف میکند. بودجه بندی مشارکتی، تعدادی از مزایای بالقوه را برای سازمان هایی که چنین رویکردی را اتخاذ میکنند ارائه میدهد ((Minai & mun,2013.
عدالت رویه ای بودجه ای:
عدالت رویه ای بیانگر ادراک فرد یا گروه از رفتار عادلانه ای است که از طرف سازمان ها دریافت میکنند. عدالت رویه ای به برداشت افراد از عادلانه بودن رویه های جاری در تصمیم گیری برای جبران خدماتشان اشاره دارد (رضائیان، فرجی، ۱۳۸۷).
تعهد سازمانی:
تعهد سازمانی به طور کلی به عنوان یک نگرش کلی کارکنان نسبت به سازمان بیان می شود. همچنین آن را به عنوان میزان شناسایی و مشارکت کارکنان در سازمان نیز تعریف کردهاند. همچنین تعهد را نوعی دلبستگی عاطفی در افراد برای رسیدن به اهداف و ارزشهای یک سازمان بیان میکنند( Cichy et al,2009).
عملکرد مدیریت:
عملکرد ترکیبی است از رفتارها و نتایجی که توسط مدیران مافوق مشخص مى شوند. چنانچه کارکنان همان گونه که راهنمایی و هدایت شده اند از طریق ابتکار و خلاقیت، بهره مندی از دانش شغلی، میزان بازدهی در کار، قدرت رهبری و سازماندهی به کار خود ادامه داده و نتایج مورد نظر را به دست آورند، آنگاه مى توان عملکرد آنان را مطلق تلقی نمود (شریفی نیک، ۱۳۹۲).
۱-۷-۲- تعریف عملیاتی متغیر های تحقیق
بودجه بندی مشارکتی:
این متغیر در قالب ۶ گویه و به وسیله شاخص هایی همچون مشارکت در تنظیم نهایی بودجه، توضیح تغییرات بودجه توسط مافوق، تعیین واحد بودجه، اهمیت همکاری در بودجه و مسائل مرتبط با بودجه سنجیده می شود(سوالات ۱ تا ۶).
عدالت رویه ای در بودجه:
این متغیر در قالب ۸ گویه وبه وسیله شاخص های همچون اعمال روش های بودجه بندی در تمام حوزه های مسئولیت، تصمیمات دقیق بودجه ای بر مبنای اطلاعات آگاهانه، درخواست میزان بودجه برحسب مقررات، عدم همخوانی رویه های بودجه ای با استانداردهای اخلاقی و وجدانی، مناسب بودن بودجه تعیین شده برای تمام حوزه ها، اعمال روش های بودجه ای در طول زمان و ارائه توضیحات در مورد تعیین بودجه حوزه مسئولیتی توسط تصمیم گیرندگان بودجه را مورد سنجش قرار میگیرد (سوالات ۷تا ۱۴).
تعهد سازمانی:
این متغیر در قالب ۹ گویه با شاخص های چون تلاش بیشتر جهت کمک به موفقیت سازمان، مفید بودن سازمان برای کار، ماندن در سازمان با هر وظیفه شغلی، شباهت ارزشهای سازمان و ارزشهای شخص، داشتن حس بسیار خوب به عملکرد شغلی، انتخاب مناسب این سازمان برای کار و اهمیت سرنوشت سازمان را مورد سنجش قرار میگیرد ( سوالات ۱۵ تا ۲۳ ).
عملکرد مدیریتی:
این متغیر در قالب ۹ گویه این متغیر با شاخص های چون توجه به مشورت وجلب کارکنان در تصمیم گیری، داشتن روحیه انتقاد پذیری، اهمیت دادن به ایده های جدید از طرف کارکنان، توجه به نقاط ضعف و قوت کارکنان، ارزیابی مستمر از پیشرفت امور و انجام بهتر کارها و قدرشناس محبت و لطف همکاران را مورد سنجش قرار میگیرد( سوالات ۲۴ تا ۳۲).
۱-۸- قلمرو تحقیق(زمانی، مکانی، موضوعی)
۱-۸-۱- قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی این تحقیق در حوزه حسابداری مدیریت و متمرکز بر بحث بودجه بندی مشارکتی میباشد.
۱-۸-۲- قلمرو مکانی
قلمرو مکانی این تحقیق شهرداری های مناطق ۲۲ گانه تهران بزرگ هستند.
۱-۸-۳- قلمرو زمانی
قلمرو زمانی این تحقیق نیز بازه زمانی اسفند ماه۹۳ تا شهریورماه ۹۴ است.
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲-۱- عملکرد مدیریت
۲-۱-۱- مقدمه