۱-۹- جامعه آماری
جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد که از ابتدای سال ۱۳۸۵ لغایت ۱۳۹۰ در بورس فعال بودهاند. در یک دوره زمانی ۶ ساله که از ابتدای سال ۸۵ اغاز تا پایان سال ۱۳۹۰ ختم میشود.
۱-۱۰- نمونه آماری
برای انتخاب نمونه آماری مناسب که یک نماینده مناسبی برای جامعه آماری مورد نظر باشد از روش حذفی استفاده شده است. برای این منظور ۳ معیار در نظر گرفته شده است و در صورتی که یک شرکت کلیه معیارها را احراز کرده باشد به عنوان یکی از شرکتهای نمونه انتخاب شده است معیارهای مذکور عبارتاند از:
۱- شرکتها باید تولیدی باشند
۲- سال مالی شرکتها باید پایان اسفند ماه باشد و شرکت نباید در طول سالهای مالی مورد بررسی تغییر سال مالی داده باشد.
۳- شرکتها مورد بررسی باشد از ابتدای سال ۱۳۸۵ تا پایان سال مالی ۱۳۹۰ در بورس اوراق بهادار تهران عضو باشد.
بعد از مدنظر قرار دادن کلیه معیارها بالا، تعداد نمونه مورد نظر ۱۱۰ شرکت شد و مشاهدات ما به ۶۶۰ سال- و شرکت رسید. تعداد شرکتها نمونه در فصل سوم آورده شده است.
۱-۱۱- روش تجزیه وتحلیل داده ها
تحقیق حاضر درصدد یافتن رابطه بین ساختار مالکیت و مدیریت موجودیها است بنابرین از نوع تحقیقات کاربردی با رویکرد پس رویدادی (از طریق اطلاعات گذشته) میباشد که با بهره گرفتن از روش همبستگی انجام میشود. به منظور بررسی رابطه متغیرها از رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های پنل استفاده میشود. در مدلهای رگرسیونی به منظور تاثیر مدل از آماره f و سطح منحنی داری متناظر با آن استفاده میشود و برای تاثیر ضرایب جزئی در مدل از آماره t مربوط به متغیر و سطح معنی داری آن استفاده میشود. هرگاه سطح معنی داری متغیرهای مورد اشاره کمتر از ۵% باشد به ترتیب مدل کلی و ضریب جزئی معنی دار تلقی میشوند. در ضمن برای بررسی عدم هم خطی بین جملات اخلال از آماره دوربین واتسون استفاده میشود.
۱-۱۲- تعریف عملیاتی اصطلاحات و واژه ها
مدیریت موجودیها[۱] (IVS)
اثربخشی مدیریت موجودیها، به عنوان متغیر وابسته این تحقیق، بر حسب مشخصه های گوناگون توضیح داده میشود. به دنبال کاری که قبلا در این زمینه انجام شده بود، کارایی مدیریت موجودی با نسبت موجودیها به فروش (IVS) مشخص میشود. نسبت موجودیها به فروش با تقسیم متوسط موجودیها به فروش محاسبه میشود. که اطلاعات مربوط به این متغیر از صورتهای مالی و از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (وهب ۲۰۱۳)
در صد مالکیت سرمایه گذاران نهادی[۲](INS)
آن درصد از سهام شرکت در اختیار بانکها، شرکتهای بیمه، صندوقهای باز نشتگی، شرکتهای سرمایه گذاری و……. میباشد. داده های مورد نیاز جهت محاسبه در صد مالکیت سرمایه گذاران نهادی از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (زین الدینی ۱۳۹۰)
مالکیت مدیریتی[۳] (MAN)
مالکیت مدیریت با نسبت سهام تحت مالکیت مدیریت ارشد تقسیم بر کل تعداد سهام اندازه گیری میشود که اطلاعات مود نظر جهت محاسبه ماکیت مدیریتی از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (زین الدینی ۱۳۹۰)
دوگانگی وظیفه مدیر عامل[۴] (BLS)
در این تحقیق یکی بودن و نبودن رئیس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت از گزارشات هیات مدیره استخراج، و در شرکتهایی که این دو پست سازمانی توسط یه نفر اشغال شده بوده مقدار آن یک، و در غیر این صورت صفر در نظر گرفته شده است. (وهب ۲۰۱۳)
اندازه هیات مدیره [۵](BOA)
در تحقیق حاضر تمامی اعضای هیات مدیره در نظر گرفته شده است.که اطلاعات مربوط به آن از سایت پژوهش،توسعه و مطالعات اسلامی بورس اوراق بهادار استخراج شده است. (زین الدینی ۱۳۹۰)
رشد شرکت[۶](GRO):
رشد شرکت بر اساس این مبنا کنترل میشود که بازده موجودیها، همزمان با رشد، افزایش مییابد این نسبت نشان دهنده نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری شرکت میباشد. که اطلاعات مربوطه از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (وهب ۲۰۱۳)
اندازه شرکت [۷](SIZ)
این متغیر با کل داراییهای شرکت ارزیابی میشود. لگاریتم طبیعی داراییها برای اندازه شرکت استفاده شده است. که اطلاعات مربوط به این متغیر از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (وهب ۲۰۱۳)
نسبت سود آوری [۸](PRO)
سودآوری با بازده داراییها مشخص میشود که با تقسیم سود شرکتها قبل از کسر مالیات تقسیم بر کل داراییها اندازه گیری میشود. داده های مورد نیاز برای محاسبه نسبت سود آوری از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (وهب ۲۰۱۳)
اهرم شرکت[۹] (LEV)
اهرم شرکت با نسبت کل بدهی به کل داراییها اندازه گیری میشود. که داده های مورد نیاز برای محاسبه اهرم شرکت از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است. (وهب ۲۰۱۳)
فشردگی سرمایه [۱۰](CPA)
فشردگی سرمایه با نسبت خالص داراییهای ثابت به کل داراییها اندازه گیری میشود. که اطلاعات مربوط به این متغیر از نرم افزار ره آورد نوین استخراج میشود. (وهب ۲۰۱۳)
سن شرکت[۱۱] (AGE)
سن شرکت برای این کنترل میشود که پیچیدگی سازمانی نشان داده شود چون ویژگیها، متغیرها و اولویتهای یک سازمان نسبت به چرخه عمر شرکت تغییر میکنند. این متغیر همچنین با دوره زمانی از تاریخ الحاق تا سال تحلیل نشان داده میشود. (وهب ۲۰۱۳)
درصد مالکیت بزرگترین سهمداران BIG)):
برابر است با درصد بزرگترین سهامدار واطلاعات مربوط به آن از سایت پژوهش،توسعه و مطالعات اسلامی بورس اوراق بهادار استخراج شده است. (وهب ۲۰۱۳)
درصد مالکیت دارندگاه پیش از ۵% سهام شرکت
برابر است با مجموع درصد مالکیت سهامدارانی که بیش از ۵% سهام شرکت را در اختیار دارند.
که این متغیر از نسبت منفعت سهامداران دولتی بر کل سرمایه محاسبه میشود. داده های مربوط به این متغیر از سایت پژوهش،توسعه ومطالعات اسلامی بورس اوراق بهادار استخراج شده است.
فصل دوم
(مبانی نظری و پیشینه تحقیق)
بخش اول: مبانی نظری تحقیق
۲-۱- مقدمه
در این فصل به مرور مبانی تئوریک وپژوهشی مفاهیم مربوط به موضوع خواهیم پرداخت. در بخش مبانی تئوریک به بررسی مفاهیم و تئوریهای عمده در این زمینه میپردازیم و در بخش مروری بر ادبیات تحقیق انجام شده به بررسی پژوهشهایی که تا کنون در این حوزه انجام شده خواهیم پرداخت.