پراباس و همکاران[۲۵] (۲۰۱۴) آنان در پژوهش خود به شناسایی عوامل تأثیرگذار بر قیمت سهام در بورس سریلانکا پرداختند. ادبیات گذشته نشان میدهد که حرکات قیمت سهام به عوامل داخلی و خارجی زیادی بستگی دارد. آنان در میان عوامل داخلی، عوامل خاص شرکت را ازجمله سود تقسیمی هر سهم (DPS)، سود هر سهم (EPS) و ارزش دفتری هر سهم (BVPS) بر تعیین قیمت سهام بررسی نمودند. مطالعه حاضر اثر سود هر سهم، سود هر سهم و ارزش دفتری به ازای هر سهم را بر قیمت سهام در یک نمونه مشتمل بر ۱۰۰ شرکت فهرست شده در بورس اوراق بهادار کلمبو (CSE) از سال ۲۰۰۸ تا سال ۲۰۱۲ با بهره گرفتن از یک مدل رگرسیون چندگانه موردبررسی قرار داد. نتایج نشان داد که EPS، DPS، BVPS تأثیر قابل توجهی و مثبتی بر قیمت سهام دارند.
عبدالرزاق و همکاران[۲۶](۲۰۱۴) : این مطالعه با هدف شناسایی توانایی برخی از متغیرهای حسابداری (نسبت پرداخت سود سهام،عملکرد سود سهام، ارزش بازار، نوسانات درآمد خالص، نسبت بدهی، و داراییهای این شرکت رشد) با نوسانات قیمت سهام در شرکتهای صنعتی بورس اوراق بهادار امان در طول سالهای ۲۰۰۱تا۲۰۱۰انجام شد. برای رسیدن به اهداف این مطالعه، محققان گزارش سالانه از شرکتهای دولتی فهرست شده در بورس اوراق بهادار عمان، و همچنین بولتن آماری بورس اوراق بهادار امان را برای بررسی سال ۲۰۰۱-۲۰۱۰ را بررسی کردند.از میان شرکتهای موجود ۶۴ شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای آزمون فرضیههای پژوهش، از مدل رگرسیون چندگانه استفاده شد .نتایج مطالعه آن ها نشان داد که متغیرهای حسابداری (نسبت سود سهام پرداخت، عملکرد سود سهام، ارزش بازار، خالص نوسانات درآمد، نسبت بدهی، و داراییهای این شرکت رشد) (۳٫۸٪) از نوسانات قیمت سهام را توضیح میدهد در حالی که (۹۶٫۲٪) از نوسانات در قیمت سهام با اشاره به دلایل دیگر انجام میشود. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که یک رابطه مهم ضعیف بین نسبت پرداخت سود سهام و بین نوسانات در سهام وجود دارد درنهایت، نتایج نشان داد بین متغیرهای حسابداری و نوسانات در قیمت سهام ارتباط معنیداری وجود ندارد.
تحقیق داخلی
طالب نیا (۱۳۷۴) در رساله دکتری خود تحت عنوان «تحقیقی پیرامون مشکلات روشهای قیمتگذاری سهام» قیمت اولین معامله انجامشده شرکتهای مشمول خصوصیسازی در بورس اوراق بهادار تهران را با ارزش فعلی عایدات آتی آن ها مورد مقایسه قرار داد تا به تواناییها و ضعفهای موجود در مدل قیمتگذاری پی برده شود و زمینه مناسبی برای برنامهریزی آینده جهت بهکارگیری آن به عنوان مدل مناسب فراهم گردد. وی برای تأیید یا رد ارتباط بین مدل قیمت ارزش فعلی عایدات آتی سهم و قیمت اولین معامله انجامشده شرکتهای مشمول خصوصیسازی، دو روش را مورد آزمون قرار داد:
روش اول: محاسبه میانگین نرخ بازده یک سهم شرکتهای مشمول خصوصیسازی برای یک دوره سهساله و مقایسه آن با میانگین نرخ بازده گروه کنترل
روش دوم: محاسبه ارزش فعلی عایدات آتی سهم با نرخهای بازده مورد انتظار ۲۰ و ۴۰ و ۶۰ درصد و مقایسه آن با قیمت اولین معامله سهم در بورس اوراق بهادار تهران
وی دریافت که علیرغم آنکه ارتباط تغییرات بعدی قیمت سهام نسبت به قیمت پایه اولیه امری بدیهی به نظر میرسید، تغییرات بعدی قیمت سهام جز در موارد محدود، ارتباط محسوس و مؤثری با متغیر نرخ بازده گروه کنترل با نرخ بازده مورد انتظار در سالهای موردمطالعه را نشان نمیدهد و نتیجه گرفت که نمیتوان بر مبنای اطلاعات مالی و اقتصادی مذبور در سطح اعتماد قابلقبول به تعیین قیمت سهام دست زد و تصمیمات اتخاذشده در این موارد بیشتر مبتنی بر قضاوت فردی مسئولین و مدیران و پیشبینیهای ذهنی و اطلاعات محدود موجود بوده است.
نمازی و خواجوی (۱۳۸۳): هدف اصلی این مقاله بررسی سودمندی متغیرهای حسابداری در پیشبینی ریسک سیستماتیک شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای این هدف، تعداد ۴۰ شرکت که اطلاعات موردنیاز برای دوره ۱۱ ساله موردتحقیق (۸۰-۷۰) در مورد آن ها قابلدسترسی بود انتخاب شدند. سپس، اطلاعات مربوط به ۱۷ متغیر مستقل موردمطالعه قرار گرفت و ریسک سیستماتیک به عنوان متغیر وابسته محاسبه شد. به منظور آزمون فرضیهها از فنهای آماری رگرسیون ساده و رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد و نهایتاًً از روش گزینش دنبالهای متغیرها تحت عنوان “حذف پسرو” جهت انتخاب مدل بهینه استفاده گردید. معنیدار بودن الگوها با بهره گرفتن از آمارههای T و F صورت گرفت. نتایج به دستآمده بیانگر آن است که در سطح رگرسیون ساده، بین دوازده متغیر تحقیق با ریسک سیستماتیک رابطه معنادار وجود دارد. همچنین در مرحله طراحی مدل نیز مشخص گردید که از ۱۷ متغیر پیشبینی کننده هشت متغیر باقیمانده در آخرین گام مجموعاً توانایی تبیین بیش از ۸۵ درصد تغییرات ریسک سیستماتیک را دارند.
مهتدی ( ۱۳۸۵ ) در تحقیقی تحت عنوان ” ارزیابی تجربی ارتباط متغیرهای حسابداری با قیمت سهام در پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران ” به بررسی رابطه بین جریانهای نقدی عملیاتی، سود عملیاتی، سود سهام و سود انباشته با قیمت سهام پرداختند. نتایج حاصله بیانگر وجود رابطه معنادار بین متغیرهای مستقل موردنظر با قیمت سهام بود. همچنین سود سهام دارای بیشترین رابطه و سود انباشته دارای کمترین رابطه با قیمت سهام بودند.
عباس زاده و آتشی (۱۳۸۸): این تحقیق با انتخاب نمونهای از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی میکند که آیا میزان ارتباط بین ده متغیر حسابداری منتخب و بازده سهام پس از لازمالاجرا شدن استانداردهای حسابداری ایران، بهبودیافته است؟ در تحقیق حاضر، سیوسه فرضیه در سه گروه تدوین و سعی شده است اثر شرایط اقتصادی و متغیرهای حذفشده بر نتایج تحقیق کنترل گردد. بدین منظور، مدلهای رگرسیون فرضیهها با اضافه کردن دو متغیر اقتصادی تورم و رشد تولید ناخالص داخلی نیز آزمون شدهاند. همچنین از روش داده های تجمعی استفاده گردیده است. یافته های تحقیق، نشاندهنده وجود ارتباط بین برخی متغیرهای حسابداری منتخب و بازده سهام در هر دو دوره قبل و بعد از استانداردهاست. نتیجه فرضیههای گروه سوم برخلاف انتظار نشان میدهند توانایی متغیرهای حسابداری جهت پیشبینی بازده سهام، در مدل شامل تمام متغیرهای تحقیق و در مورد پنج متغیر جمع داراییها و تغییرات آن، سود عملیاتی و تغییرات آن و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام در دوره زمانی بعد از استانداردهای حسابداری نسبت به قبل از آن، کاهش معنیداری یافته است؛ اما کاهش رابطه بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام که از مقایسه نتایج فرضیههای گروه اول و دوم حاصلشده، در مورد متغیرهای سود خالص، جریانهای نقدی عملیاتی و تغییرات آن ها و متغیر تغییرات ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام قابلملاحظه نیست.