- در پژوهش لی و همکاران(۲۰۰۵) در کره جنوبی مواردی چون ابهام نقش، مسئولیت شغلی بیش از توان و تعارض نقش به عنوان عوامل مؤثر در ایجاد فرسودگی شغلی به دست آمده اند. بنابر یافته های این پژوهش در صورتی که کنترل شغلی و حمایت اجتماعی در سطح بالایی باشند، فشارزاهای شغلی ناشی عوامل مؤثر در ایجاد فرسودگی شغلی، تأثیر منفی کمتری خواهند داشت.
-
- پرسکی، گروسی و همکاران(۲۰۰۲) دریافتند که شرایط کاری سخت تر، فرسودگی شغلی بیشتری را به دنبال دارد. آن ها به وجود مواردی همچون احساس کمبود حمایت اجتماعی، شکایت های بیشتر در زمینههای شناختی، عاطفی و جسمی، و مشکلاتی چون خستگی، اختلال خواب و کاستی های شناختی در مبتلایان به فرسودگی شغلی اشاره کردهاند.
- در پژوهش براند[۹۰] (۲۰۰۷) که با عنوان کشف رابطه ی بین فرسودگی شغلی، استرس شغلی و هوش انجام شد، رابطه ی معنادار منفی بین مؤلفه های هوش هیجانی و فرسودگی شغلی گزارش شد.
۲-۴- ۳- بررسی رابطه پیشینه پژوهش با تحقیق حاضر
همان طور که پیش از این بیان شد در مورد مبحث فرسودگی شغلی و نوآوری به تنهایی تحقیقات بسیاری انجام شده است اما پژوهشی که رابطه این دو را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهد وجود ندارد. در پیشینه پژوهش، محقق تحقیقاتی را در مورد بررسی رابطه فرسودگی شغلی با تدابیرشغلی، سلامت روانی کارکنان، فرهنگ سازمانی، ویژگی های شخصیتی بیان نموده. آن طور مشخص است از آنجا که نوآوری میتواند محصولات و خدمات بهتری ارائه کند، طرح های بهبود یافته برای سازمان معرفی کند و فرایندهای کارآمدتری برای خدمت شایسته تر در اختیار مدیران در سازمان ها قرار دهد می توان به اهمیت نوآوری پی برد. بنابرین تاثیری که فرسودگی بر نوآوری خواهد گذاشت به عنوان تحقیقی مهم در راستای بررسی تاثیر فرسودگی به عنوان یکی از موانع نوآوری حائز اهمیت باشد. و همچنین در در تحقیق با عنوان شناسایی و رتبه بندی موانع نوآوری در سازمانها با بهره گرفتن از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) عنوان شد که کارکنان ضعیف مهمترین مانع نوآوری میباشند که ضعف کارکنان ناشی از فرسودگی آن ها باشد.
۲-۵- مدل مفهومی پژوهش
در مورد مدل مفهومی پژوهش باید گفت این مدل یک مدل محقق ساخته است و بیشتر در جهت نشان دادن رابطه متغیر فرسودگی شغلی به عنوان متغیر مستقل و نوآوری سازمانی به متغیر وابسته است.
فرسودگی شغلی
نوآوری در سازمان
تحلیل عاطفی
کاهش کفایت شخصی
مسخ شخصیت
شکل۱- مدل مفهومی پژوهش
فصل سوم:
(روش شناسی تحقیق)
۳-۱- مقدمه
از جمله ویژگی های مطالعه علمی که هدفش حقیقت یابی است ، استفاده از یک روش تحقیق مناسب میباشد و انتخاب روش تحقیق مناسب به هدف ها و ماهیت موضوع مورد تحقیق و امکانات اجرایی بستگی دارد و هدف از تحقیق ، دسترسی دقیق و آسان به پاسخ پرسش های تحقیق است (خاکی، ۱۳۷۹ ،۴۳-۱۴۲)
در این فصل به معرفی و بحث پیرامون روش تحقیق، متغیرهای تحقیق و ابعاد آن، روشهای جمع آوری اطلاعات، روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، جامعه آماری، تعیین حجم نمونه و روش نمونه گیری، روش های تجزیه و تحلیل داده ها و آزمونهای آماری مورد استفاده پرداخته شده است.
۳-۲- روش تحقیق
پژوهش حاضر از نظر ماهیت و هدفی که دنبال میکند از نوع پژوهش کاربردی است چراکه نتایج تحقیق میتواند مورد بهره برداری و استفاده مدیران ، تصمیم گیران و برنامه ریزان قرار گیرد. همچنین از نظر روش گردآوری داده ها برای آزمون فرضیهها چون به توصیف و مطالعه آنچه هست میپردازیم، یک تحقیق توصیفی است. تحقیق توصیفی آنچه را که هست توصیف و تفسیر میکند و به شرایط و روابط موجود، عقاید متداول، فرایندهای جاری، آثار مشهود یا روندهای درحال گسترش توجه دارد. یکی از انواع روش های تحقیق توصیفی ، تحقیق همبستگی است. در این نوع تحقیق رابطه میان متغیرها
بر اساس هدف تحقیق تحلیل میگردد (سرمد ، ۱۳۸۵، ۹۰). همچنین از آنجایی که برای جمع آوری اطلاعات از نظرات کارشناسان به وسیله پرسشنامه استفاده شده است، تحقیق پیمایشی است. لذا
می توان گفت پژوهش حاضر کاربردی، توصیفی و همبستگی و پیمایشی میباشد.
۳-۳- جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از: “تعدادی از عناصر مطلوب مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخصه باشند”. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان سازمان جهادکشاورزی استان قم تشکیل میدهند. در زمان انجام پژوهش (۱۳۹۳) جامعه کارکنان متشکل از ۲۸۰نفر در سازمان جهادکشاورزی استان قم میباشد .
۳-۴- نمونه آماری
تعیین حجم نمونه یکی از اساسی ترین و مشکل ترین گام های هر تحقیق میدانی بوده و دقت در تعیین حجم نمونه متضمن صحت تعمیم و نتیجه گیری میباشد.
نمونه آماری این تحقیق برای جامعه مورد بررسی بر اساس رابطه ۳-۱ جامعه آماری محدود (کوکران) انتخاب شده است.
روش نمونه گیری با توجه به فرض همگن بودن جامعه روش تصادفی ساده است که از میان
کارکنان سازمان جهادکشاورزی استان قم انتخاب شده است.
جدول ۳-۱:علائم آماری
تعداد اعضای جامعه آماری
۲۸۰ N=
تعداد اعضای نمونه آماری
n= 162
خطای برآورد
۰۵/۰ = e
نسبت عدم وجود صفت خاص در جامعه مورد بررسی
۵/۰= Q
نسبت وجود صفت خاص در جامعه مورد بررسی
۵/۰= P
توزیع نرمال استاندارد
۹۶/۱= (۰۲۵/۰) Z
حجم نمونه کارکنان سازمان جهادکشاورزی استان قم
۳-۵- قلمرو تحقیق
۳-۵-۱ – قلمرو موضوعی
در این تحقیق هدف محقق بررسی این موضوع است که فرسودگی شغلی چه تاثیری میتواند نوآوری در سازمان در بین کارکنان سازمان جهادکشاورزی استان قم داشته باشد.
۳-۵-۲ – قلمرو مکانی
قلمرو مکانی این تحقیق، سازمان جهادکشاورزی استان قم میباشد.
۳-۵-۳ – قلمرو زمانی
قلمرو زمانی بین بهمن۱۳۹۲ تا شهریور ۱۳۹۳ میباشد.
۳-۶- نحوه جمع آوری داده ها
هر پدیدهای از نظر کمی و کیفی ویژگیهایی دارد که آگاهی در مورد این ویژگیها به ماهیت و دستیابی به آن ها وابسته است. این پدیده ها به عنوان متغیر در طول زمان دچار تحول و دگرگونی میشوند. هدف از انجام هر تحقیق اعم از توصیفی یا تبیینی، دستیابی به اطلاعات در مورد این تغییرات است. یافتن پاسخ و راه حل برای مسأله انتخاب شده در هر تحقیق، مستلزم دست یافتن به دادههایی است که از طریق آن ها بتوان فرضیه هایی را به عنوان پاسخهای احتمالی و موقتی برای حل مسأله تحقیق مطرح شدهاند را آزمون کرد (خاکی، ۱۳۸۶: ۱۴۱).