ریسک کل = ریسک سیستماتیک + ریسک غیر سیستماتیک
ریسک کل = ریسک غیر قابل تنوع + ریسک قابل تنوع
ریسک کل = ریسک بازار + ریسک غیر بازار
تقسیم کلی به این دو جزء در تجزیه و تحلیل سرمایهگذاری کار متداولی شده است، در واقع وقتی در مورد مدیریت پرتفوی صحبت میکنیم میتوانیم به اهمیت این تقسیم بندی پی ببریم.
- ریسک غیر سیستماتیک (غیر بازار)
ریسک غیر سیستماتیک آن بخش از ریسک کل است که منحصر به یک شرکت یا صنعت است. عواملی از قبیل مدیریت، ظرفیت، ترجیحات مصرف کننده و اعتصابات کارگری باعث نوسان در بازدههای یک شرکت میشود. عوامل غیر سیستماتیک عمدتاًً مستقل از عوامل تأثیرگذار بر بازار اوراق بهادار هستند. چون این عوامل یک شرکت را تحت تأثیر قرار میدهد و آن ها باید برای هر شرکت بررسی شوند. سرمایهگذاران میتوانند با تشکیل یک پرتفولیوی متنوع، قسمتی از ریسک کل را کاهش دهند. در شکل زیر، کاهش ریسک غیر سیستماتیک از طریق پرتفولیوی اوراق بهادار نشان داده شده است:
ریسک پرتفولیو
تعداد اوراق بهادار موجود در پرتفولیو
نمودار ۲-۱– تأثیر تعداد اوراق بهادار بر ریسک پرتفولیو (جونز، ۱۳۸۶)
هرچه تنوع اوراق بهادار بیشتر شود، ریسک غیر سیستماتیک کوچکتر و کوچکتر میشود و ریسک کل پرتفولیو به ریسک سیستماتیک نزدیکتر میشود. بنابرین، تنوع در اوراق بهادار، نمیتواند باعث کاهش ریسک سیستماتیک شود؛ به عبارت دیگر کل ریسک پرتفولیو نمیتواند بیشتر از کل ریسک پرتفولیو بازار کاهش یابد.
کمپل و دیگران (۲۰۰۱) پس از بررسی انحراف معیار بازدههای پرتفوی، تعداد مورد نیاز سهامی را که به طور تصادفی باید انتخاب شده باشد تا بتوان یک پرتفوی کاملاً متنوع را ایجاد نمود در حدود ۴۰ سهم میدانند.
- ریسک سیستماتیک (بازار)
تغییر پذیری در بازده کل اوراق بهادار که مستقیماً با تغییر و تحولات کلی بازار یا اقتصاد عمومی مرتبط است ریسک سیستماتیک (بازار) نام دارد. تقریباً تمامی اوراق بهادار اعم از سهام یا اوراق قرضه تا حدودی از ریسک سیستماتیک برخوردار هستند. برای اینکه ریسک سیستماتیک مستقیماً در برگیرنده ریسکهای نوسان نرخ بهره، بازار و تورم است. این قسمت از ریسک غیر قابل اجتناب است، چون ربطی به نحوه عملکرد سرمایهگذار و ایجاد تنوع در سهام ندارد. (مشاور سرمایهگذاری دیدگاهان نوین، ۱۳۹۳)
۲-۹- چارچوب ریسک و بازده[۵۰]
هدف سرمایهگذاری حداکثر کردن بازده مورد انتظار است (اگرچه خواستار کاهش ریسک اولیه نیز هستند). بازده، در فرایند سرمایهگذاری نیروی محرکی است که ایجاد انگیزه میکند و پاداشی برای سرمایهگذاران محسوب میشود. باید به این نکته توجه کرد که بازده ناشی از سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران حائز اهمیت است زیرا تمامی بازی سرمایهگذاران به منظور کسب بازده صورت میگیرد. یک ارزیابی از بازده، تنها راه منطقی (قبل از ارزیابی ریسک) است که سرمایهگذاران میتوانند برای مقایسه سرمایهگذاریهای جایگزین و متفاوت از هم انجام دهند. (مترجم: تهرانی،۱۳۸۲، صص ۱۱۸-۱۱۷)
بازده پاداشی است که سرمایهگذار در سرمایهگذاری به دست میآورد که به طور کلی شامل بازده کل و نسبی میشود. بازده کل عبارت است از نسبت کل عایدی (ضرر) حاصل ازسرمایهگذاری در یک دوره معین به تعداد سرمایهای که برای کسب این عایدی در اول همان دوره بکارگرفته و مصرف گردیده است. اما بازده نسبی با افزودن عدد ۱ به بازده کل به دست میآید (تهرانی، ۱۳۸۹، ص ۳۳۳)
رابطه بین ریسک وبازده یک رابطه خطی مثبت است به نحوی که با افزایش ریسک، بازده مورد انتظار نیز افزایش مییابد. سرمایهگذاران ریسکگریز و منطقی زمانی ریسک را میپذیرند که انتظار داشته باشند بازده بیشتری به دست میآورند. به عبارت دیگر سرمایهگذار ریسکگریز کسی است که در ازای قبول ریسک، انتظار دریافت بازده بیشتری دارد. در خصوص ریسک وبازده آتی نیز، همین رابطه ریسک و بازده حاکم است. داراییهایی که ریسک آن ها بیشتر است باید بازده بیشتری داشته باشند. با این حال باید به خاطر داشته باشیم که این رابطه میانگین است و نباید انتظار داشته باشیم در هر دورهای این رابطه مصداق داشته باشد، طبیعی است هر چه دوره کوتاهتر باشد احتمال برقراری این رابطه در راستای جهت مورد انتظار کمتر خواهد بود.
فرمول زیر بیانگر رابطه ریسک و بازده مورد انتظار یک سهم است.
صرف ریسک = بازده دارایی- بازده بدون ریسک
Ri : بازده دارایی
Rf : بازده بدون ریسک
Rm : بازده بازار
فرمول ۲-۴- روش محاسبه سهم β
در خصوص چارچوب ریسک و بازده باید همواره این موارد را مدنظر قرار داد:
-
- فرض میشود که بازده مورد انتظار معیار سنجش ارزش مورد انتظار بوده و معمولاً با هم برابرند.
-
- ریسکپذیری در مدلهای مختلف با روشهای متفاوتی اندازهگیری میشود.
-
- فرض میشود که همواره ارزش بیشتر و ریسک کمتر مطلوبتر است.
-
- تمایل سرمایهگذاران به ریسک تعیینکننده ارزش مبادلاتی ریسک- بازده آن ها است (وبر و میلیام[۵۱]، ۱۹۹۷).
-
- بازده مورد انتظار بایستی رابطه مثبتی با ریسک داشته باشد به این معنا که روابط آتی میان ریسک و بازده باید مثبت باشد.
- در دوره های زمانی بلندمدت، مانند دوره های ۲۰ ساله یا بیشتر رابطه تاریخی (رابطه داده های مربوط به گذشته) میان ریسک و بازده باید مثبت باشد.
خط بازار اوراق بهادار (SML) بیانگر رابطه ریسک و بازده مورد انتظار یک سهم است.
بازده مورد انتظار
SML
β
نمودار ۲-۲- خط بازار اوراق بهادار
۲-۱۰- تنوع بخشی[۵۲] سرمایهگذاری
۲-۱۰-۱- مفهوم تنوع بخشی سرمایهگذاری
تنوع بخشی یک اصطلاح مالی است و به کنشی از سرمایهگذاران گفته میشود که با خرید سبد سهام داراییهایی که همبستگی پایینی دارند، خطرپذیری را کاهش میدهند. در سبدهای سهام به اندازه کافی بزرگ، خطر بازگشت سرمایه تنها به خطر داراییهای جداگانه وابسته نیست بلکه از همورایی خطرها تأثیر میپذیرد. زمانی که امکان تنوعبخشی و کاهش خطر به دلیل هزینه هایی که در پی دارد برای هر یک از سرمایهگذاران وجود نداشته باشد، این کار به واسطهشرکتهای سرمایهگذاری صورت میپذیرد. در این روش سرمایهگذار در یک صندوق سرمایهگذاری مشترک سرمایهگذاری میکند و این صندوق سرمایه های جذبکردهاش را در سهام شرکتهای متنوعی سرمایهگذاری میکند تا خطر پذیریاش کاهش یابد. این در حالی است که انجام این کار برای سرمایهگذارانی که سرمایه کمی دارند دشوار خواهد بود، چرا که آن ها سرمایه کافی برای خرید سهام شمار زیادی از شرکتها را ندارند.) ویکیپدیا[۵۳])