Rit=α۰+ α۰Eit/Pit-1+Eit/Pit-1+
Rit: بازده سالانه سهام شرکت i در سال t
Eit: سود هر سهم
Eit: تغیرات سود هر سهم
Pit-1: ارزش هرسهم در پایان سال t-1
برای آزمون فرضیه اول از مدل زیر استفاده می شود.
ECCit= β۰+ β۱TRANSit+ β۲FLit+
برای آزمون فرضیه دوم، سوم و چهارم نیز مدل زیر به کار برده می شود:
ECCit= β۰+ β۱TRANSit+ β۲(TRANSit*DUM1)+ β۳(TRANSit8*DUM2)+ β۴FLit+
ECCit: هزینه سرمایه سهام عادی
TRANSit: شفافیت سود
TRANSit*DUM1: شفافیت سود شرکتهای درمانده مالی
TRANSit8*DUM2: شفافیت سود در شرکتهای غیر درمانده مالی
برای طبقه بندی شرکتها به درمانده مالی و غیر درمانده مالی از مدل آلتمن استفاده میکنیم. مدل آلتمن (Z-score) به صورت زیر است:
Wc: سرمایه در گردش به کل دارایی ها
RE: سود یا زیان انباشته به کل دارایی ها
EBIT: سود قبل از بهره و مالیات به کل دارایی ها
MVE: ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری بدهیها
NCI: فروش به دارایی
در این مدل شرکتها به ازای مقادیر کمتر از ۱٫۸ برای Z ورشکسته و به ازای مقادیر بیشتر از ۳ به عنوان موفق (سالم) دسته بندی می شود و برای مقادیر Z بین ۱٫۸ تا ۲٫۹۹ دسته بندی خاصی صورت نمیگیرد. بنابرین:
DUM1: شرکتهای درمانده مالی
:DUM2 شرکتهای غیر درمانده مالی
۳-۶- نمونه آماری
برای انجام این تحقیق، نمونهای به صورت حذف سیستماتیک جامعه غربال شده، از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ بر اساس شرطهای زیر جامعه غربال شده انتخاب گردید:
۱- از ابتدای سال ۱۳۸۷ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشند.
۲- در طول دوره مورد بررسی تغییر سال یا دوره مالی نداشته باشد.
۳-به منظور همگن نمودن نمونه آماری، بانکها و مؤسسها مالی و سرمایه گذاری حذف گردید.
۴- داده های مورد نظر برای آنها، از منابع مختلف در دسترس باشد.
با توجهبه این شرایط شرکتهایی مورد بررسی قرار می گیرند که از لحاظ معیارهای بالا، در دسترستر باشند و برای این منظور از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است.
دلیل وجود شرطهای فوق انتخاب شرکتهای دارای شرایط مشابه است. با توجه به این شرایط شرکتهایی مورد بررسی قرار می گیرند که از لحاظ معیارهای بالا، در دسترستر باشند و برای این منظور از روش نمونه گیری در دسترس استفاده میگردد و در نهایت ۷۶ شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردید که در پیوست ارائه شده است.
۳-۷- روش جمع آوری اطلاعات
جمع آوری اطلاعات تحقیق حاضر در دو مرحله انجام شده است:
در مرحله اول، برای اطلاعات اساسی در خصوص موضوع تحقیق اعم از تاریخچه، ویژگیها و سایر موارد از طریق مطالعه و منابع کتابخانهای شامل کتب، مجلات هفتگی و ماهنامه، فصلنامه، انتشارات مراکز تحقیقاتی و پایاننامههای تحصیلی و رسالههای تحقیقی مرتبط، گردآوری شدهاند. در مرحله دوم داده های مورد نیاز برای محاسبه متغیرهای تحقیق از بانکهای اطلاعاتی رهآورد نوین، سایت رسمی بورس اوراق بهادار تهران و آمارهای رسمی منتشر شده توسط بورس اوراق بهادار تهران با بهره گرفتن از روش کتابخانه ای کسب شده است.
۳-۸- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها
پس از آن که پژوهشگر داده ها را گردآوری و طبقه بندی کرد باید مرحله بعدی فرایند پژوهش، که به مرحله تجزیه و تحلیل داده ها معروف است، را آغاز کند. این مرحله در فرایند پژوهش از اهمیت زیادی بر خوردار است زیرا که نشاندهنده تلاشها و زحمتهای فراوان گذشته است. در این مرحله، پژوهشگر اطلاعات و داده ها را در جهت آزمون فرضیه و ارزیابی آن مورد بررسی قرار میدهد. در مرحله تجزیه و تحلیل، آنچه مهم است این است که پژوهشگر باید اطلاعات و داده ها را در مسیر هدف پژوهش، پاسخ گویی به سوالات پژوهش و نیز ارزیابی فرضیه های پژوهش خود، مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. داده های اولیه این تحقیق در قالب فایلهایی در نرمافزار صفحه گسترده اکسل طراحی و تکمیل گردید. سپس، به منظور تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات حاصله، از نرمافزار Eviews استفاده گردید. تجزیه و تحلیل آماری در قالب آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام شده است. در بخش آمار توصیفی، آمارههای میانگین، میانه، کمترین مقدار، بیشترین مقدار و انحراف استاندارد هر یک از متغیرها ارائه شده است. آمار استنباطی شامل آزمون F لیمر، آزمون هاسمن، همبستگی و آزمون معنادار بودن ضرایب رگرسیون می باشد که شرح آزمونهای مذکور و کاربرد آن ها در هر یک از فرضیه های تحقیق حاضر بهشرح زیر می باشد:
۳-۸-۱- ماهیت داده های ترکیبی
تحلیل آماری یک مدل اقتصادی را میتوان با داده های سری زمانی و یا مقطعی انجام داد. داده های سری زمانی دادههایی هستند که در طی یک دوره زمانی جمع آوری میشوند مانند داده های تولید ناخالص داخلی، اشتغال ، بیکاری و غیره. چنین دادههایی می توانند در فواصل منظم زمانی مانند روزانه هفتگی ماهانه فصلی و سالانه گردآوری شوند. همچنین می توانند کمی یا کیفی باشند. داده های مقطعی بر اساس یک یا چند متغیر در یک زمان مشخص جمع آوری می شوند مانند سرشماری دهساله جمعیت توسط مرکز آمار و یا سنجش افکار عمومی در زمانی مشخص ( گجراتی، ۱۳۸۶).
اما نوع دیگری از داده ها وجود دارد که به خاطر دارا بودن ویژگیهای هر دو نوع داده های مقطعی و سری زمانی، داده های ترکیبی نامیده میشوند. به بیان دیگر داده های ترکیبی شامل مشاهدات مقطع زمانی برای زمانهای مختلف است. در سالهای اخیر تمایل رو به رشدی در استفاده از داده های ترکیبی در کارهای اقتصادسنجی به وجود آمده است. جدا از داشتن تعداد کثیری داده و تخمینهای پارامتری کاراتر، در دسترس بودن داده های ترکیبی این مزیت را دارد که میتوان اثرات ویژه زمانی را از اثرات ترکیبی که شامل اثرات مقطعی و زمانی است جدا کرد. بیشتر الگوهای ترکیبی بر مبنای این فرض است که دوره زمانی برای کلیه واحدهای مقطعی یکسان است. در حالی که این فرض در برخی موارد غیرواقعی است. به عبارت دیگر لزومی ندارد که طول دوره زمانی برای کلیه واحدهای مقطعی دوره مطالعه یکسان باشد. ترکیب آمارهای سری زمانی و آمارهای مقطعی نه تنها میتواند اطلاعات سودمندی را برای تخمین مدلهای اقتصادسنجی فراهم آورد، بلکه بر مبنای نتایج به دست آمده همچنین میتوان استنباطهای سیاستگذاری در خور توجهی به عمل آورد. مدلهای ترکیبی نسبت به دیگر مدلهای اقتصادسنجی مزایای فراوانی دارند که در بخش بعد به نمونه هایی از آنها اشاره می- شود.
۳-۸-۲- مزیت استفاده از داده های ترکیبی نسبت به سریهای زمانی و مقطعی
مزیت مدلهای ترکیبی بر مدلهای با برش مقطعی یا سری زمانی این است که در این مدلها محقق می تواند انعطافپذیری بیشتری در تبیین تفاوتهای رفتاری فردی پدیده ها در طول زمان داشته باشد. علاوه بر این میتوان به موارد زیر به عنوان مزیتهای این نوع مدلها اشاره نمود (اشراف زاده و مهرگان،۱۳۸۷):