اجتماع نیز در مواجهه با این تحول فن آوری هم چنان که خود موجبات آن را فراهم ساخته از سوی دیگر تاثیر نیز میگیرد. در واقع استفاده از این دنیای جدید تاثیر جدی و عمیق نیز بر تعاملات اجتماعی داشته است کیفیت روابط اجتماعی افراد هر چند با بهره گیری از محیط های دیجیتالی بهتر و راحت تر شده از سویی دیگر آن ها را با دنیایی فیزیکی خود و از پهنه روابط اجتماعی سابق دور ساخته و بر کمیت روابط دیجیتالی افزوده است . بدین ترتیب دنیای سایبر رفته رفته افراد را از محیط های اجتماعی خود خارج ساخته و خصوصاً” نسل جدید را به دنیای خود فرا میخواند .
اما از آن جایی که محیط سایبر محیطی (( مخفی )) است امروز مجرمین طبقه سایبر از رایانه به عنوان کانونی مخفی، امن و مطمئن در راستای رسیدن به مقاصد شوم خود بهره می گیرند. در واقع حس پوشیده ماندن اعمال ارتکابی و عدم کشف آن ها که ناشی از عدم نظارت دقیق و مؤثر بر محیط سایبر است و نیز این موضوع که آثار جرایم ارتکابی در این محیط معمولاً باقی نمی ماند و همچنین امکان بسیار کم تعقیب مجرمین این حیطه که ناشی از طبع جهانی بودن این جرایم است، به طوری که امکان ارتکاب جرم را در گوشه ای از دنیا فراهم می آورد که نتیجه آن در سوی دیگری از جهان به وقوع می پیوندد و نیزکاستی که هنوز مرجع و سازمانی جهانی به طور خاص مسول نظارت بر این محیط و مبارزه با جرایم ارتکابی در این حیطه نبوده و کشورها نیز راه کار قوی و هماهنگ برای حل این معضل در پیش رو نگرفته اند به بزهکاران این دنیای خیالی فراغ بال میدهند که به دور از دیدگان شماتت بار پلیس و مردم خواسته های شریرانه خود را براحتی به معرض اجرا بگذارند.
به واقع اکنون باید دنیای سایبر را عالم تحقیق خواسته ها و امیال تحقیق نیافته افراد دانست که علاوه بر اینکه محیطی مخفی را پوشیده نگاه داشتن اعمال ارتکابی آن ها است .(( محیط آزاد)) نیز هست کلاهبرداری رایانه ای ، جعل، پور نوگرافی هویت، مزاحمت های رایانه ای، جرایم علیه حساب پست الکترونیکی افراد، دسترسی غیر مجاز به دادها و سیستم های رایانه ای اشخاص ، سرقت اطلاعات ، اخاذی کامپیوتری، سرقت و تکثیر غیر مجاز برنامه های کامپیوتری و … همگی از مصادیق جرایمی است که در این محیط آزاد صورت میگیرد.[۱۹]
آنچه که اهمیت دو چندان مییابد این حقیقت است که همگام با سیر فزاینده رشد و توسعه فناوری نو تاثیر مستقیم آن بر تنوع ؛ تکثیر و پیچیدگی بزهکاری باید نمودهای عینی و قابل تجزیه مورد بررسی قرار گیرد و مسولان مبارزه با بزهکار با نمونه های عینی (( بزهکاری پیشرفته )) آشنا شده و در مراحل بعدی امکان مقابله با آن را در خود فراهم نمایند .
این یک واقعیت گریز ناپذیر است که بزهکاری در حال پیشرفت میباشد و ما هرروز با گونه های جدید آن آشنا میشویم به همین خاطر لازم است به طور دقیق انواع و شکل های گوناگون آن شناسایی و ماهیت هریک و نیز نحوه عمل بزهکاران و چگونگی مقابله با آن کشف شود تا در جهت مقابله با آن اقدامات لازم صورت گیرد .
با وقوع اولین تبهکاریهای رایانه ای چشم به نهادهای حقوقی و قضایی دوخته شد تا به وظیفه خود در قبال جرایم و جنایات جدید عمل نمایند. وجود ابهامات فراوان در زمینه این گونه جرایم ، چگونگی ارتکاب و عدم وجود قوانین ویژه مرتبط،گمنام بودن مجرمان ،عدم امکان دستیابی به آن ها و …. از عمده ترین مشکلات نهادهای قضایی درکشورهای مختلف برای مقابله با جرایم رایانه ای و اینترنتی بوده است. با این حال پس از گذشت سالها هم اکنون مطالعات و بررسی های حقوقی فراوانی در این زمینه صورت گرفته و کشورهای مختلف ضمن تدوین قوانین داخلی با توجه به جنبههای فرامرزی این جرایم ضمن برگزاری اجلاس های منطقه ای و جهانی معاهدات و کنوانسیون هایی نیز تدوین کردهاند . بر این اساس لازم است گروههای کارشناسی ویژه با شرکت متخصصان علوم رایانه ای، ارتباطات و حقوق تشکیل و استفاده از تجارب کشورهای دیگر نسبت به تنظیم ضوابط حقوقی و قوانین مورد نیاز به منظور پیشگیری از جرایم رایانه ای و اینترنتی ؛ افزایش امنیت شبکه های اطلاع رسانی و برخورد قانونی با متخلفان و مجرمان اینترنتی اقدام نمایند.[۲۰]
در همین راستا در این پژوهش حاضر نیز چنانچه قبلا ذکر شد بر آنیم تا به بررسی نقد جرایم علیه و آسایش و امنیت عمومی در جرایم رایانه ای بپردازیم تا علاوه بر معرفی مهمترین مصادیق جرایم رایانه ای از نظر حقوقی چه در سطح داخلی چه در سطح بینالمللی به بررسی این مورد بپردازیم که چقدر از قوانین و مقررات جرایم رایانه ای به حوزه آسایش و امنیت عمومی مربوط است و در نهایت به این سوال پاسخ دهیم که آیا این قوانین توانسته است در این راستا از میزان قابل توجهی از این قبیل جرایم رایانه ای را مهار کند ؟
۴- اهداف تحقیق
۱- هدف اصلی : هدف اصلی از این تحقیق نقد و بررسی جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی در جرایم رایانه ای میباشد
۲- اهداف فرعی
۱-۱- بررسی جرایمی که با عنوان جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی تعریف شده است .
۲-۲- بررسی جرایم علیه اسایش و امنیت عمومی که در حوزه رایانه ای قرار دارد .
۳-۲- بررسی قوانین در ارتباط با جرایم رایانه ای علیه آسایش و امنیت عمومی .
۴-۲- بررسی اشخاص ؛ گروه ها یا سازمانهایی که جرایم رایانه ای را مرتکب میشوند .
۵ -۲- بررسی اشخاص ؛ گروه ها یا سازمانهایی که قربانی جرایم رایانه ای هستند .
۶-۲- بررسی و پاسخ به این پرسش که آیا قانون جرایم رایانه ای در راستای حمایت از قربانیان بوده یا اینکه در راستای مجازات افراد یا گروههایا سازمانهایی که جرایم رایانه ای را مرتکب میشوند .
۵- سوالات و فرضیه های پژوهش
در راستای این تحقیق مهم ترین سوالاتی که مد نظر میباشد
۱- مهمترین مصادیق جرایم رایانه ای کدامند ؟
۲- کدام یک از این مصادیق جرایم رایانه ای در حوزه آسایش و امنیت عمومی قرار دارد ؟
۳- برای مقابله با جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی چه تدابیری اندیشه شده است ؟
۴- آیا برای مقابله با جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی تدابیری اتخاذ شده کافی بوده است ؟
۵- آیا تدابیر اتخاذ شده برای مقابله با جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی در راستای پیشگیری بوده یا فقط مجازات ها را مشخص کردهاست؟
۶- پیشینه تحقیق :
به دلیل پیشرفت های جهانی در زمینه کامپیوتر ؛ همکاری بینالمللی نزدیک در امر پردازش داده ها و جریان روز افزون داده های فراملی از طریق شبکه های ارتباطی بینالمللی ؛ جرم رایانه ای توجه بینالمللی را در سالهای اخیر به خود جلب نموده است . در نتیجه مبارزه با جرم رایانه ای در سطح ملی مطلوب نبوده ؛ بلکه مبارزه باید با همکاری نزدیک بینالمللی به ویژه در زمینه تحقیقات جرم شناختی ؛ شفاف سازی و اصلاح مقررات قانونی حاکم ؛ اتخاذ تدابیر امنیتی و تعقیب جرم رایانه ای گسترش یابد .
به همین منظور محققان در این زمینه به تحقیقات و بررسی های گوناگون پرداختهاند که می توان آن را در دو بخش داخلی و خارجی بیان کرد.