ب:اهداف تحقیق:
درتحقیق پیش رو دستیابی به اهداف ذیل مد نظر میباشد:
۱) پیروان ادیان(یهودیت ومسیحیت) با گذشت زمان و در اثر دوری از رهبری اولیای خدا، بهتدریج در بین آن ها انحرافاتی ایجادشده و گاه تحت تأثیر ملل دیگر، منکر زندگی مسالمتآمیز با پیروان دیگر مذاهب شدهاند
۲) اگربه اصول بنیادین واساسی اسلام در این زمینه پرداخته شود،قطعاً منجربه رشد ونفوذ بیشتراسلام درسطح جهانی خواهد شد.
۳) تغییر نگرش جامعه بین الملل درخصوص دین اسلام که همواره به عنوان یک دین همراه با خشونت معرفی شده است.
۴) یکی ازاهداف اساسی انقلاب اسلامی ایران،صدورانقلاب به دیگرکشورهامی باشدکه یکی از راه های موثرومفید،ایجاد الگویی در رفتارمسالمت آمیز با دیگران است.
ج)سوالات تحقیق:
به دلیل توجه واهمیت بحث و تاکید مبانی فقهی وحقوقی اسلام مبنی بر اصول اساسی انسانی مانندآزادی های فردی ،اجتماعی ومعنوی ورعایت حقوق شهروندی می توان به سوالات ذیل توجه نمود:
۱) دین مبین اسلام در خصوص این اصل نوظهور حقوق بین الملل چه دیدگاهی و موضعی دارد؟
۲)هدف اصلی اسلام از این اقدام چه میباشد؟
۳)نگاه جمهوری اسلامی بر حقوق اقلیت ها و رفتار مسالمت آمیز با آن ها چیست؟
د:فرضیه های تحقیق:
۱) به نظر میرسد با توجه به اینکه خداوند دین اسلام را آخرین دین و حضرت محمد (صلوات ا… علیه) را خاتم پیامبران قرار داده بنابرین اسلام دینی جامع خواهد بود که میتواند تمامی نیازهای بشری را برآورده سازد. یکی از این نیازها، نیاز بشر به همدلی، همکاری، امنیت، آرامش و مودت است تا در پرتو آن بتواند به کمال مطلوب خودچه از نظر مادی و چه از نظر معنوی برسد. درحقیقت نقطه ی مقابل این نیازها تعارض و جنگ و درگیری است که میتواند نابود کننده ی بسیاری ازدستاوردهای بشری باشد. دستورات و تعلیمات دین اسلام که از وحی الهی سرچشمه میگیرد به عنوان آخرین دین به طور کامل به این مسائل توجه داشته و برای آن ها راهکارهای متفاوت و جامع ارائه نموده است چرا که این دین از جانب آفریننده انسان نازل شده و این خالق قطعاً به تمامی نیازهای او آگاه است و به خوبی میداند که یکی از نیازهای ابتدایی انسان نیاز به آرامش و امنیت است کما اینکه امام معصوم (علیه السلام) نیز می فرماید: «دو نعمت ناشناخته هستند: سلامت و امنیت». حال درتعالیم دین اسلام به خوبی بیان شده که جنگ و تخاصم ناعادلانه و نامشروع کاملاً درتضاد با مقتضیات و نیازهای انسان است و همه انسانها فارغ از مذهب، قوم و قبیله، نژاد، جنس، رنگ، زبان و… حق دارند برادرانه و به طور برابر در کنار یکدیگر در آرامش و امنیت زندگی روبه رشدی داشته باشند
۲) هدف اسلام ،معرفی دین مبین اسلام به جامعه جهانی به عنوان دین مترقی واینکه حقوق افراد با هرنوع نژاد ورنگی و اعتقادی مورد توجه واهمیت میباشد.
۳) سیاست همزیستی جمهوری اسلامی ایران با غیر مسلمانان، بر اساس دستور صریح اسلام و تعالیم قرآن کریم میباشد،و رفتار مسالمت آمیزبا آن ها از اصولی است که پیوسته جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی خود با دولت ها و ملت های دیگر، روی آن پافشاری نموده است.
ه)سوابق مربوطه:
درکتابها ومقالاتی که درخصوص حقوق بین الملل اسلام تدوین ومنتشرشده ،به موضوع رفتار مسالمت آمیز نیز اشاره شده است.ازجمله کتابهایی که به طور جداگانه در این زمینه اشاره شده است می توان به کتاب حقوق اقلیت ها نوشته استاد عمید زنجانی، کتاب نقش اسلام درتوسعه حقوق بین الملل نوشته عبدالحکیم سلیمی ،کتاب سلوک بینالمللی دولت اسلامی نوشته محمد حمید الله ،ومقالاتی مانند حقوق اقلیت ها در حکومت نبوی نوشته روح الله شریعتی وهمزیستی مسالمتآمیز در اسلام و حقوق بینالملل نوشته محمدمهدی کریمینیا اشاره کرد.در این تحقیق سعی شده است که وضعیت اقلیت ها در حقوق بین الملل ودیگر ادیان نیز مورد بررسی قرار گیرد که از تفاوتهای این تحقیق با دیگر اقدامات گذشته میباشد.
و:سازماندهی تحقیق:
عمده روش تحقیق پیش رو ،روش کتابخانه ای بوده که به بررسی کتابهای تخصصی در زمینه حقوق بین الملل اسلام پرداخته شده است.این پایان نامه شامل پنج فصل میباشد:
۱) درفصل اول اقلیت ها وجایگاه آنان درادیان الهی وحقوق بین الملل بررسی خواهدشد.
۲)درفصل دوم وضعیت اقلیت غیرمسلمان وحقوق بین الملل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
۳) درفصل سوم دیدگاه قرآن کریم،سیره عملی پیامبر(ص) ،اهل بیت(ع) ،علماء شیعه واهل سنت و وضعیت اقلیت ها در حکومت امام زمان(عج) مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
۴)درفصل چهارم قوانین ومقررات دین اسلام دربحث جنگ و عوارض ناشی ازآن مورد بررسی قرار خواهد گرفت .
۵)درفصل پنجم دیدگاه جمهوری اسلامی ایران درخصوص اقلیت ها اشاره خواهد شد.
۶) درانتهای پایان نامه، نتیجه گیری ازمباحث ارائه شده، بیان می شود.
فصل اول:اقلیت ها وجایگاه آنان درادیان الهی وحقوق بین الملل
بخش اول:
بررسی رفتارمسالمت آمیزدرادیان الهی(یهود ومسحیت):
۱)دین یهود
دین یهود، یکی از ادیان الهی است که. پیروان این دین، خود را پیرو پیامبر الهی؛ یعنی حضرت موسی (علیهالسلام) می دانند؛ همچنین این قوم را به دلیل نسبت به حضرت یعقوب (علیهالسلام) ، «بنی اسرائیل» گویند؛ چراکه اسرائیل لقب حضرت یعقوب (علیهالسلام) است.
مجموعه کتبی که یهودیان به آن اعتقاد داشته وبه عنوان کتاب مقدس معروف است «عهد عتیق» نامیده میشودکه مرکب از تورات و چندین کتاب دیگر است. تورات که دارای پنج بخش می باشد، به شرح پیدایش جهان، انسان، مخلوقات دیگر، قسمتی از زندگی انبیای پیشین، حضرت موسی(علیهالسلام) ، بنی اسرائیل و احکام این آیین می پردازد. کتابهای دیگر آن، که در واقع نوشته های مورخان بعد از حضرت موسی( علیهالسلام) می باشند، شرح حال پیامبران، پادشاهان و اقوامی است که بعد از موسی (علیهالسلام) به وجود آمده اند.