خسارت حاصله از جعل اسناد رسمی ممکن است مادی یا معنوی یا هر دو و یا اجتماعی ، مسلم یا محتمل باشد. جرم جعل اسناد رسمی دارای این خصوصیت است که خسارت واقعی ناشی از جرم نتیجه غیر مستقیم و مع الواسطه عمل جاعل میباشد ، ولی آنچه مستقیماً و بلاواسطه از آن نتیجه می شود. بی نظمی و تشویش عمومی و از همه مهمتر لطمه به احساس اعتماد عمومی به اسناد رسمی است ؛ زیرا همان طور که میدانیم در اسناد رسمی حس اعتماد عمومی وجود دارد و شرط مهمی به شمار میآید.در گواهی خلاف واقع نیز که از سوی کارکنان ثبت اسناد و املاک صادر می شود. اعتماد عمومی نسبت به دولت و سازمان ثبت اسناد و املاک کاسته خواهد شد چرا که کارکنان سازمان مذکور به عنوان نماینده دولت عمل میکنند.النهایه خسارت و ضرر اجتماعی در اسناد رسمی غالب بر ضرر فردی است ، زیرا اعتماد عمومی به اسناد رسمی و گواهی های صادره از طرف کارکنان ثبت اسناد و املاک از اساس زندگی اجتماعی به شمار می رود و چنانچه این اعتماد مخدوش شده یا لطمه ببیند اجتماع خسارت خواهد دید.
با توجه به مفروضات فوق در این پژوهش سعی گردید تا به بررسی عوامل اجتماعی و عوامل درون سازمانی در وقع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها پرداخته شود
حجم نمونه شامل ۳۸۴ نفر از کارکنان و قضات استان ایلام میباشد که در در سال ۹۴/۱۳۹۲ در دادگستری ها و ادارات تابع مشغول به خدمت میباشند. به تحصیل مشغول میباشند با بهره گرفتن از روش همبستگی نتایج پرسشنامه های پس از اجرا و طبقه بندی و نمره گذاری شد با استفاده بسته نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل و نتایج به دست آمده که فرضیات سه گانه مطرح شده در پژوهش را مورد بررسی قرار داد. در قسمت آمار توصیفی به بررسی ویژگیهای جمعیت شناختی نمونه مورد بررسی پرداخته شد که در قسمت جنسیت ۲۰۷ مرد ۹۱/۵۳ درصد و ۱۷۷ زن ۰۹/۴۶ درصد در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. ۱۳/۲۲ درصد از افراد نمونه (۸۵ نفر) را افراد سن کمتر از ۳۵ سال تشکیل میدهند . ۱۲/۲۸ درصد از افراد نمونه (۱۰۸ نفر) را افراد سنین ۳۶-۴۰ ساله، ۳۰/۲۶ درصد از افراد نمونه ( ۱۰۱ نفر ) را افراد سنین ۴۱-۴۵ ساله و ۴۳/۲۳ درصد از افراد نمونه ( ۹۰ نفر ) را افراد بالای ۴۵ ساله تشکیل میدهند.
در بررسی وضعیت تحصیلی پاسخدهندگان ۷۳/۲۴ درصد از افراد نمونه (۹۵ نفر) را افراد زیر دیپلم، ۳۹/۲۲ درصد از افراد نمونه ( ۸۶ نفر ) را افراد دیپلم ، ۸۴/۳۹ درصد افراد نمونه ( ۱۵۳ نفر ) کارشناسی و ۰۲/۱۳ درصد افراد نمونه (۵۰ نفر) دارای تحصیلات کارشناسی ارشد میباشند.
۱-۱-۵ بررسی فرضیات :
بررسی فرضیه اصلی : بین عوامل اجتماعی و عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها تأثیر معناداری دارد.
در بررسی فرضیه اصلی پژوهش عوامل اجتماعی و عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها رابطه معکوس دارد یعنی با کاهش عوامل اجتماعی و عوامل درون سازمانی ، وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها افزایش مییابد. مقایسه ضریب همبستگی نشان میدهد که میزان همبستگی در این فرضیه ۵۸۷/۰- و میزان معناداری آن برابر با ۰۰۰/۰ میباشد یعنی بین عوامل اجتماعی و عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها در سطح ۹۹% رابطه ای منفی و معکوس میباشد. نتایج به دست آمده در این فرضیه با پژوهشهای نصریان، ۱۳۹۰ و فتح آبادی، ۱۳۷۲ همخوانی و با پژوهشهای صادقیان، ۱۳۸۸ و کاظم زاده فرنود، ۱۳۷۹ ناهمگون است. پیشرفت مسائل اجتماعی و همچنین نقش عوامل سازمانی میتواند در کاهش این جرم تأثیرگذار باشد.
فرضیه فرعی اول: بین عوامل اجتماعی و عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها تأثیر معناداری دارد.
عوامل اجتماعی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها رابطه معکوس دارد یعنی با کاهش عوامل اجتماعی، وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها افزایش مییابد. مقایسه ضریب همبستگی نشان میدهد که میزان همبستگی در این فرضیه ۶۷۴/۰- و میزان معناداری آن برابر با ۰۰۱/۰ میباشد یعنی بین عوامل اجتماعی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها در سطح ۹۹% رابطه ای منفی و معکوس میباشد.
تأثیر عوامل اجتماعی در همه عوامل نقش غیرقابل انکار میباشد. در صورت توجه به مسائل اجتماعی و همچنین مسائل درون سازمانی می توان انتظار داشت که این جرم به صورت چشمگیری کاهش یابد. نتایج به دست آمده بژوهش شهریاری، ۱۳۷۶ و صادقیان، ۱۳۸۸ همگون و با پژوهشهای نصریان،۱۳۹۰ و سلیمانی ، ۱۳۹۰ ناهمگون میباشد.
فرضیه فرعی دوم : بین درون سازمانی و عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها تأثیر معناداری دارد.
عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها رابطه معکوس دارد یعنی با کاهش عوامل درون سازمانی، وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها افزایش مییابد. مقایسه ضریب همبستگی نشان میدهد که میزان همبستگی در این فرضیه ۸۳۵/۰- و میزان معناداری آن برابر با ۰۰۶/۰ میباشد یعنی بین عوامل درون سازمانی در وقوع جرایم و جعل اسناد ثبتی و ثبت شرکتها در سطح ۹۹% رابطه ای منفی و معکوس میباشد. نقش عوامل درون سازمانی گاهاٌ از نقش عوامل اجتماعی پررنگ تر و ملموس تر است. روابط درون سازمانی منجر به بهوبد کارایی و بابارفتن صمیمیت در محیط کار می شود. نتایج به دست آمده در این پژوهش همخوانی دارد با پژوهشهای سلیمانی ، ۱۳۹۰ ، نصریان، ۱۳۹۰و فتح آبادی و همچنین با پژوهش شهریاری، ۱۳۷۶ ناهماهنگ است.
۲-۵ پیشنهادات: