مرادی، جعفری، امیدی و علی دوست قهفرخی در سال ۱۳۹۲ به مدل یابی تأثیر رهبری تحول گرا و عدالت سازمانی بر رفتارهای شهروندی سازمانی پرداختهاند. در این تحقیق، جامعه آماری کارکنان وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران میباشد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه چندعاملی رهبری، پرسشنامه عدالت سازمانی و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد. از مجموع ۲۸۰ پرسشنامه توزیعشده بین کارشناسان وزارت ورزش و جوانان، ۲۲(۷۸درصد) قابل استفاده بود که بهعنوان نمونه تحقیق در نظر گرفته شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی چندگانه، رگرسیون چندمتغیره و روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که رهبری تحولگرا دارای ضریب اثر ۳۶ بر رفتار شهروندی سازمانی است. همچنین با توجه به ضریب اثر ۰٫۵۵ رهبری تحولگرا بر عدالت سازمانی و ضریب اثر ۰٫۴۴ عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی، ضریب اثر کل رهبری تحولگرا بر رفتار شهروندی سازمانی ۰٫۶۰ به دست آمد. مدل ارائه شده در این پژوهش تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم رهبری تحولگرا از طریق عدالت سازمانی را بر رفتارهای شهروندی سازمانی تأیید کرد. در جدول شماره۲-۴- خلاصه تحقیقات داخلی آورده شده است.
جدول ۲-۴: خلاصه تحقیقات داخلی
۱
نعامی و شکرکن
۱۳۸۵
بین خشنودی شغلی و رفتار مدنی سازمانی همبستگی معنیدار بالا و با ثباتی وجود دارد.
۲
رامین مهر، هادیزاده مقدم و احمدی
۱۳۸۸
رابطه بین ادراک از عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی معنیدار است. از بین ابعاد عدالت، عدالت مراوده ای از همبستگی قوی تری نسبت به دو بعد دیگر برخوردار است و سه بعد عدالت سازمانی نیز با یکدیگر همبستگی دارند.
۳
جمالی، پور ظهیر و صالحی
۱۳۸۸
میزان بروز رفتار شهروندی سازمانی در بین اعضاء کمی بیشتر از حد متوسط میباشد. متغیرهای رضایت شغلی، تعهد سازمانی بر روی رفتار شهروند سازمانی تاثیر مثبت و فرسودگی شغلی و جو سازمانی تاثیر منفی دارند. از مؤلفه های رضایت شغلی، مؤلفه های ماهیت کار، رضایت از همکاران و رضایت از میزان حقوق و مزایا قدرت پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی را در جهت مثبت دارند. از مؤلفه های سهگانه فرسودگی شغلی یعنی کاهش عملکرد فردی، زوال شخصیت و خستگی عاطفی هر سه قدرت پیشبینی رفتار شهروند سازمانی را در جهت معکوس دارند.و…
۴
زارعی متین ، الوانی ، جندقی و احمدی
۱۳۸۹
سبک رهبری تحول آفرین مدیران ، ویژگیهای شخصیتی کارکنان از جمله ثبات هیجانی ، برونگرایی و… ، ابعادی از فرهنگ سازمانی ،… ،عدالت مراودهای و عدالت اطلاعاتی بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی تأثیرگذار هستند. در این پژوهش ساختار سازمانی بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی مؤثر نبوده است.
۵
بهلولی زیناب، علوی متین و درخشان مهربانی
۱۳۸۹
عدالت سازمانی با هر یک از ابعاد مختلف رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنیداری دارد.
۶
قربانی ، نوری و قلیپور
۱۳۸۹
ابعاد چهار گانه عدالت ( توزیعی، رویه ای، مراوده ای و اطلاعاتی) بر دو نوع اعتماد مورد بررسی(اعتماد در اعضا و اعتماد در مدیریت) تاثیر گذار بوده که این دو متغیر در کاهش مؤلفه های رفتارهای ضد شهروندی(لجبازی و اعمال خودسرانه، رفتارهای ضد اجتماعی، کینه توزی و پرخاشگری) مؤثر است.
۷
بهاریفر و جواهری کامل
۱۳۸۹
ارزش های اخلاقی سازمان به طور مثبتی بر عدالت رویه ای و عدالت توزیعی تاثیر دارد. عدالت رویه ای و عدالت توزیعی نیز به طور مثبتی بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر دارد. تعهد سازمانی به طور مثبتی بر رفتار اخلاقی کارکنان تاثیر می گذارد . هم چنین رفتار اخلاقی نیز به طور مثبتی بر بُعدِ جوانمردی و بُعدِ نوع دوستی رفتارهای شهروندی سازمانی تأثیر می گذارد.
۷
بهاریفر و جواهری کامل
۱۳۸۹
ارزش های اخلاقی سازمان به طور مثبتی بر عدالت رویه ای و عدالت توزیعی تاثیر دارد. عدالت رویه ای و عدالت توزیعی نیز به طور مثبتی بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر دارد. تعهد سازمانی به طور مثبتی بر رفتار اخلاقی کارکنان تاثیر می گذارد . هم چنین رفتار اخلاقی نیز به طور مثبتی بر بُعدِ جوانمردی و بُعدِ نوع دوستی رفتارهای شهروندی سازمانی تأثیر می گذارد.
۸
رضائیان و میرزاده
۱۳۸۹
برداشت کارکنان از عدالت سازمانی شامل هر چهار بعد مذکور بر رفتارهای شهروندی آنان در سازمان مؤثر است. در رتبه بندی این ابعاد،برداشت کارکنان از عدالت مراوده ای در رتبه اول،عدالت توزیعی در رتبه دوم،عدالت اطلاعاتی در رتبه سوم و عدالت رویه ای در رتبه چهارم قرار گرفته است.
۹
محرم زاده،شاکر و کاشف
۱۳۹۰
بین عدالت توزیعی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معناداری وجود ندارد اما بین عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معناداری برقرار است. از میان ابعاد عدالت سازمانی، عدالت مراوده ای می تواند رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی کند.
۱۰
نادی و گل شیرازی
۱۳۹۰
سبکهای دلبستگی در شکلدهی تمایلات افراد به رفتارهای شهروندی سازمانی نقش مؤثر دارند. علاوه بر آن، ادراک از عدالت تعاملی و توزیعی در افراد با دلبستگی اجتنابی پایین نقش فزاینده در گرایش به رفتارمدنی سازمانی ایفا میکند.
۱۱
خراسانی و کنعانی نیری
۱۳۹۱
رابطه معنادار و مثبتی بین رفتار شهروندی سازمانی و عدالت سازمانی با رضایت شغلی وجود دارد . متغیر نوع دوستی و نزاکت و همچنین متغیرهای عدالت مراوده ای و عدالت رویه ای پیش بینی کننده رضایت شغلی هستند.
۱۲
محرم زاده، شاکر و کاشف
۱۳۹۱
بین عدالت توزیعی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معناداری وجود ندارد. اما بین عدالت مراوده ای و رفتار شهروندی سازمانی وعدالت رویه ای و رفتار شهروندی سازمانی و فضایل شهروندی رابطه برقرار است. ابعاد عدالت سازمانی، می توانند، رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی کنند.
۱۳
آقایی
۱۳۹۲
فرسودگی شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی و جو سازمانی، جو سازمانی بر فرسودگی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی، فرهنگ سازمانی بر فرسودگی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی و جو سازمانی تأثیرگذارند . از طرف دیگر، رفتار شهروندی سازمانی تأثیرپذیرترین و فرهنگ سازمانی تأثیرگذارترین متغیرهایند.
۱۴
مرادی، جعفری، امیدی و علی دوست قهفرخی
۱۳۹۲
رهبری تحولگرا دارای ضریب اثر ۳۶ بر رفتار شهروندی سازمانی است. همچنین با توجه به ضریب اثر ۰٫۵۵ رهبری تحولگرا بر عدالت سازمانی و ضریب اثر ۰٫۴۴ عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی، ضریب اثر کل رهبری تحولگرا بر رفتار شهروندی سازمانی ۰٫۶۰ به دست آمد. مدل ارائه شده در این پژوهش تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم رهبری تحولگرا از طریق عدالت سازمانی را بر رفتارهای شهروندی سازمانی تأیید کرد.
۱۵