شریعتمداری (۱۳۸۷) ، درباره خانواده دیکتاتور و مستبد میگوید: در اینگونه خانواده ها یک نفر حاکم است که اعمال و رفتار دیگران را کنترل میکند. این فرد غالباً پدر است و در بعضی از موارد مادر نیز ممکن است نقش یک دیکاتور را نیز در خانه اجرا کند. در چنین خانوادهای فقط دیکتاتور تصمیم میگیرد، هدف تعیین میکند، راه نشان میدهد و وظیفه افراد را مشخص میسازد، امور زندگی را ترتیب میدهد، همه باید مطابق با میل و دلخواه او رفتار کند. او فقط حق اظهار نظر دارد و دستورات او بدون چون وچرا باید از طرف دیگران به معرض اجراء درآید. در اینگونه خانوادهها فقط دیکتاتور استقلال عمل دارد. و ارزش کار دیگران به وسیله او تعیین میشود، آنچه خوب دانست، خوب است و انچه او بد تلقی کرد بد است او در کارهای خصوصی اعضاء خانواده نیز دخالت میکند او میتواند از دیگران انتقاد کند ولی آنچه او انجام میدهد باید بدون چون و چرا مورد تأیید قرار گیرد.
والدین مستبد در مقابل دستوراتی که میدهند دلیل نمیآورند به نظر آنان فرزند باید از والدین اطاعت بیچون و چرا داشته باشد.ماسن در این باره میگوید: والدین مستبد بر خلاف والدین دموکرات لزومی نمیبیند که برای دستوراتی که میدهند، دلیل ارائه دهند به نظر آنان اطاعت بیچون و چرا یک فضیلت است. بعضی از والدین از روی خشم چنین روشی را در پیش میگیرند و بعضی دیگر نمیخواهند درد سر توضیح دادن و بحث و گفتگو را تقبل کنند. البته بعضی دیگر به این دلیل چنین رفتاری را با کودکان خود انجام میدهند وتا به نوجوان یاد بدهند که به مرجع قدرت احترام بگذارند اهم خصوصیات والدین مستبد و دیکتاتور بدین قرار است:
-
- برای دستوراتی که میدهند دلیل نمیآورند.
-
- فرزند باید اطاعت بیچون و چرا از والدین داشته باشد.
-
- برای عقاید و نظرات فرزندانشان ارزش قائل نیستند.
-
- معمولا یک نفر (پدر یا مادر) حاکم بر اعمال و رفتار دیگران است.
- با فرزندان خود گرم و صمیمی نیستند.
فرزندان والدین مستبد کمتر متّکی به خود هستند و اعتماد به نفس کمتر و هم چنین استقلال و خلاقیت پایینی دارند، ذهن کنجکاو ندارند، از نظر رشد اخلاقی کمتر رشد یافتهاند، و در برخورد با مشکلات روزمره علمی، تحصیلی و ذهنی انعطافپذیری کمتری دارند معمولا والدین خود را نا مهربان و سهل انگار می دانند و معتقدند که انتظارات و تقاضاهایشان غیر منطقی و نادرست میباشد(یاسایی، ۱۳۸۷).
شریعتمداری ( ۱۳۸۷ ) ، در مورد خصوصیات فرزندان با والدین مستبد مینویسد بچه هایی که در محیط دیکتاتوری پرورش مییابند در ظاهر حالت تسلیم و اطاعت از خود نشان میدهند، ولی در واقع دچار حالت اضطراب و هیجان هستن. این بچه ها اغلب در مقابل دیگران حالت خصومت و دشمنی به خود میگیرند، به بچه های هم سن و کوچکتر از خود آسیب میرسانند و معمولاً چون افکار و عقاید خاصی را بدون چون و چرا پذیرفتهاند افرادی متعصب بار میآیند. از بسر بردن با دیگران عاجز هستند. در زمینههای عاطفی و اجتماعی رشد کافی ندارند. در کارهای گروهی نمیتوانند شرکت کنند، اغلب متزلزل و ضعیفالنفس هستند از قبول مسئولیت خوداری میکنند نسبت به بزرگسالان به طور کلی بدبین میباشند، در مراحل مختلف زندگی از ضعف و بیلیاقتی خود رنج میبرند و غالباً در کار تحصیل نیز موفق نمیشوند .
- شیوه سهلگیرانه(والدین سهلگیر) ، (آزادگذار)
-
- ۱ . Behavioral disorder ↑
-
- . Internalizing ↑
-
- . externalizing ↑
-
- . Farshtain ↑
-
- . Nowak,C ↑
-
- . Heinrichs,N ↑
-
- . Whittingham,K ↑
-
- . Sofrnoff,K ↑
-
- . Sheffield,K ↑
-
- . Attention deficit/hyperactivity disorder ↑
-
- . Separation Anxiety ↑
-
- . Pervasivebdwvelopmantal disorder ↑
-
- . Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Text Revision ↑
-
- . Maudsley,H ↑
-
- . Kanner,L ↑
-
- . Autistic Disturbances of Affective Contact ↑
-
- . Applied Behavior Analysis ↑
-
- . Congenital disorder ↑
-
- . Electroencephalogram ↑
-
- . Medications ↑
-
- . Picture Exchange Communication Systems – PECS ↑
-
- . Social stories ↑
-
- . Reds ↑
-
- . Paul ↑
-
- ۳٫ Beat ↑
-
- ۱٫ behaviorNormal ↑
-
- . Abnormal behavior ↑
-
- . Rate ↑
-
- .Intensity ↑
-
- . Length ↑
-
- . Age Suitability ↑
-
- . Position ↑
-
- . Hearts,H ↑
-
- -Primary Behavior Disorder ↑
-
- -Secondery Behavior Disorder ↑