۱-۱-۴-۲-روش های مدرن حل و فصل اختلافات
در خصوص روش های مدرن می توان گفت هنگامی که این فرایند راه اندازی شود، یک تصمیم توسط داور اتخاذ میگردد. اگر فرایند تصمیم گیری نهایی تحت کنترل طرفین قرارداد باقی بماند، تکنیک حل اختلاف “غیر تصمیمی” با هدف “تسهیل کردن” راه حل اختلاف توسط طرفین قرارداد میباشد.
دو دسته بندی کلی از تکنیکهای مدرن میتوانند با هم ترکیب شوند، و به کرّات، بواسطه یک فرایند رسمی شده از تکنیکهای غیرتصمیمی مختلف پیش از به وجود آمدن اختلاف برای استفاده از یک تکنیک تصمیمی مورد نیاز میباشد. به عنوان مثال، اگرچه تمرکز این پایان نامه بر روی استفاده از یک تکنیک تصمیمی، داوری، است، قوانین نمونه پیشنهاد شده برای این مبحث نیازمند دو شرکت کننده (طرفین معامله) برای استفاده از دو تکنیک غیر تصمیمی پیش از آنکه آن ها به دنبال اصلاح داوری باشند میباشد. قوانین نمونهای که شرکت کنندگان پس از راه اندازی فرایند “داوری” نیاز دارند،، به عنوان اولین مورد راه اندازی فرایند ساختاریافته مذاکرات و ، عدم توافق پس از مذاکره ، به دنبال میانجیگر میباشند. بر اساس مقررات نمونه این تکنیکها به عنوان بخشی از فرایند “داوری” برای توسعه مؤثر اطلاعات نوشته شده ضروری، در مذاکره/ فاز میانجیگری فرایند برای تسهیل حل داوطلبانه اختلاف راه اندازی میشوند. از آنجا که اطلاعات نوشته شده عینا در فرایند داوری مورد استفاده قرار میگیرند اگر تکنیکهای غیر تصمیمی با شکست مواجه شوند، طرفین قرارداد انگیزهای درونی برای تشخیص مناسب اختلاف در مذاکره / فاز میانجیگری دارند.
هنگامی که روشهای تصمیمی/ غیر تصمیمی پایه گذاری شدند، اغلب برای دسته بندی بیشتر گزینههای ممکن روش حل اختلافات بواسطه مرتبط کردن آن ها با یکی از انواع شناخته شده تکنیکهای روش حل اختلاف : مذاکره، میانجیگری، دادرسی کوتاه، و داوری مفید هستند. به هر حال، همان طور که پیش از این اشاره شد، این دسته بندیها بیشتر برای مرجع تاریخی و توصیفی به عنوان مخالفت با تعریف آنچه که ممکن است میباشند. این مورد در واقع حوزهای میباشد که تنها محدودیتهای واقعی آانهایی میباشند که توسط سطح دانش حل اختلاف و خلاقیت طرفین قرارداد اعمال شده است.
۱-۱-۵-روش های جایگزین حل و فصل اختلافات و مزایای آن
هدف اساسی کلیه رشتههای حقوقی، تهیه و ارائه راه حل حقوقی برای اختلافاتی است که ناگزیر میان اعضای یک جامعه بروز میکند. حقوق داخلی در این خصوص موفق شده است سلسله مقرراتی را فراهم نماید که در مجموع کامل و رضایت بخش است. در حقوق بین الملل نیز مثل حقوق داخلی، هدف، تهیه یک سلسله مقرراتی است، با این تفاوت که کوچکترین خلاء در این زمینه موجب نابودی و ایجاد خطر می شود.(ضیائی بیگدلی،۱۳۸۶: ۵۰۱)
روش های فوق الذکر که در واقع مصادیقی از «روش های جایگزین» میباشند در مقایسه با روش های قضایی، دارای مزایا و محاسنی به شرح زیر میباشند:
-
- توسل به این روش ها در مقایسه با روش های معمول قضایی از حیث هزینه و زمان برای دولتها به صرفه و صلاح افراد میباشد؛ زیرا این روش ها اجرای سریع داشته و احتیاج به تعیین وقت طولانی مانند محاکمه قضایی ندارند.(صابری انصاری،۱۳۸۱: ۲۸۱)
-
- در روش های جایگزین از رویه هایی استفاده می شود که مبنای آن ها حقوق و عرفی است که از بطن نظامهای حل اختلاف تجاری بینالمللی استخراج شده است؛ لذا از بی طرفی کامل نسبت به زبان، قانون و فرهنگ ساختاری دول متبوع طرفین اختلاف برخوردارند. اجرای این روش ها نیز در حوزه حقوق نفت و گاز نیز هیچ گونه هیچ نوع جانبداری خاصی نسبت به یکی از طرفین اختلاف ندارد. به علاوه میتواند برای تشکیل جلسات رسیدگی، یک حوزه صلاحیتی بی طرف را برگزیند که از علائق تابعیتی دو طرف برکنار باشد.
-
- در دعاوی بسیار تخصصی در حوزه نفت و گاز، از طریق بهرهبرداری از روشهای مذکور، می توان اطمینان حاصل کرد که میانجی و یا داور از تخصصی فنی و علمی مرتبط با موضوعات مختلف برخوردار است.
-
- در این روش ها امکان رسیدگی به طور کاملا محرمانه وجود دارد. با اعمال این روش طرفین میتوانند اطمینان حاصل کنند طرح دعوی و پیگیری اختلاف موجود میان آن ها به بروز ضررهای احتمالی بزرگتر که ممکن است در اثر افشای اسرار تجاری آن ها ایجاد شود، منجر نخواهد شد. برای مثال در روش میانجیگری به عنوان یکی از مدل های مهم پیشنهادی در حوزه حل و فصل اختلافات، محرمانگی طرفهای اختلاف را در مقابل فشارها و صدمات غیر ضروری از ناحیه افراد و گروههای بیرونی، از جمله موکلان و خبرنگاران عمومی حفظ میکنند. هم طرف های اختلاف و هم میانجی به سودمند بودن انجام محرمانه جلسات و گفتگوها اذعان دارند.(گرشاسبی،۱۳۸۸: ۸۸)
- توسل به روش های فوق برای حل و فصل اختلافات برای همه اشخاص صرف نظر از ملیت آن ها امکانپذیر است و نیازی نیست که شخص متقاضی از طریق عوامل ارتباطی نظیر تابعیت یا اقامتگاه با یکی از دولت های عضو یک معاهده به خصوص پیوستگی و ارتباط داشته باشد. افراد، مؤسسات و شرکتهایی که دارای اهلیت حقوقی هستند میتوانند حل و فصل اختلافات خود را در حوزه نفت و گاز بدین طریق حل و فصل کنند. همچنین یک نهاد و ارگان دولتی هم میتواند طرف یک اختلاف ارجاع شده به مرکز قرار گیرد به شرط اینکه ارگان مذبور همانند هر نهاد دیگری رضایت کتبی خود را برای ارجاع اختلاف به رویه های مذکور اعلام دارد.
۱-۲-انواع روش های جایگزین حل و فصل اختلافات
۱-۲-۱-مذاکره[۱]
فرایند مذاکره و تصمیم گیری مشترک با مداخله یا نظارت مقامهای رسمی یا میانجی یا شخص بی طرفی که تسهیل کننده یا پیش برنده گردهمایی و جریان مذاکره و دستیابی به راه حل محسوب می شود، یافتن پاسخ اجتماعی ترمیمی آثار آن و نیز پرداختن به علل درگیر شده و اختلاف دارند تشکیل می شود.
یکی ازکم هزینه ترین، معمول ترین و غیر رسمی ترین راه های حل و فصل اختلافات تجاری بینالمللی از گذشته تا به امروز انجام مذاکره و گفتگو است. در مذاکره طرفین اختلاف به جای مراجعه به داوری یا دادگاه سعی میکنند اختلاف را از طریق گفتگو حل و فصل نمایند.اصولا گفتگو و مذاکره نه تنها به روابط تجاری موجود لطمه نمیزند، بلکه باعث تقویت روابط می شود.گفتگو و مذاکره به طرفین این اجازه را خواهد داد که با حفظ روابط تجاری خود،اختلاف را حل و فصل نمایند، که این نقطه ی قوتی نسبت به سایر شیوه های حل اختلاف به حساب میآید .مذاکرات به چند صورت ممکن است انجام گیردگاه به صورت مستقیم و گاه با دخالت شخص یا اشخاص ثالث انجام میگیرد. انجام مذاکره به شیوه اخیر با عنوان سازش و میانجگری بیان می شود. در این قسمت صرفا انجام مذاکرات مستقیم بین طرفین بدون دخالت و مشارکت میانجی بررسی می شود.