از آنجایی که احتمال آماره جارک- برا در جدول(۴-۲) برای متغیر وابسته مدل(بازده سهام) کمتر از ۵% است، فرضیه صفر مبنی بر نرمال بودن توزیع متغیرهای مربوطه رد میشود.
در این راستا برای نرمال سازی متغیرهای مذکور از تبدیل جانسون(Johnson) استفاده شده است، همان طور مشاهده میشود احتمال آماره دادههای اولیه برای متغیر وابسته مذکور کمتر از ۰۵/۰ است که حاکی از نرمال نبودن آن است که با نرمال سازی توسط نرم افزار افزایشیافته است، در نتیجه فرضیه H0 مبنی بر نرمال بودن متغیر پذیرفته میشود. جدول(۴-۳)نتایج حاصل از نرمالیته متغیروابسته را قبل و بعد از نرمال شدن نشان میدهد.
جدول(۴-۳)نتایج حاصل از نرمالیته متغیروابسته
متغیر
بازدهی سهام
قبل از نرمال سازی
Jarque-Bera
۴۶/۴۱۶۰۵
Probability
۰۰۰/۰
بعد از نرمال سازی
Jarque-Bera
۷۶۵/۲۱
Probability
۰۲۸/۰
۴-۴٫ آزمون مانایی متغیرها
همان طور که در فصل سوم بیان شد قبل از برآورد مدل به منظور اطمینان از نتایج تحقیق و ساختگی نبودن روابط موجود در رگرسیون و معنی دار بودن متغیرها، اقدام به انجام آزمون مانایی و محاسبه ریشه واحد متغیرهای تحقیق در مدلآموزشها گردید. آزمون مذبور با بهره گرفتن از نرم افزار Eviews7 و روش آزمون لوین، لین و چو[۱۰] (۲۰۰۲) انجام گردید. در آزمون ریشه واحد فرضیه صفر بیانگر وجود ریشه واحد بوده و در صورتی که احتمال جدول کوچکتر از ۰۵/۰ باشد به احتمال ۹۵ درصد فرضیه صفر پذیرفته نمیشود.
نتایج حاصل از آزمون ریشه واحد برای متغیرهای مدل به شرح جدول (۴-۴) میباشد:
با توجه به نتایج حاصل از جدول(۴-۴) مشخص گردید که تمامیمتغیّرها در سطح مانا بودند. نتایج کامل این آزمون در پیوست انتهای پایان نامه نشان داده شده است.
جدول ۴-۴) نتایج آزمون ریشه واحد LLC( Levin, Lin & Chu، با عرض از مبدأ و روند)
متغیر
Levin,lin & chut
آماره
احتمال
RET
۲۱/۱۲-
۰۰۰/۰
Nit-1
۱۳/۱۰-
۰۰۰/۰
∆RI
۳۴/۹-
۰۰۰/۰
IC t-1*WACC∆
۵۳/۷-
۰۰۰/۰
Nit*1-t ∆
۵۹/۱۱-
۰۰۰/۰
IC t-2*WACC∆
۲۲/۱۳-
۰۰۰/۰
۴-۵٫ آزمون هم خطی
قبل از برآورد مدل لازم است تا عدم وجود هم خطی میان متغیرهای مستقل آزمون شود. برای بررسی وجودیا عدم وجود هم خطی میان متغیرهای مستقل پژوهش از تحلیل همبستگی استفاده شده است؛ که اینکار با محاسبه ضریب همبستگی پیرسون انجام میشود. جدول (۴-۵) ضرایب همبستگی پیرسون میان متغیرهای مستقل مدل را نشان میدهد:
با توجه به نتایج جدول (۴-۵) مشخص گردید ضریب همبستگی خیلی زیادیا خیلی کم (نزدیک به ۱+یا ۱-) که نتایج تحلیل رگرسیونی را تحت تأثیر قرار دهد مشاهده نمیشود. در نتیجه هم خطی میان متغیرهای مستقل وجود ندارد. نتایج کامل این آزمون در پیوست در انتهای پایان نامه نشان داده شده است.
جدول ۴-۵) ماتریس ضرایب همبستگی پیرسون متغیرهای مستقل تحقیق
متغیر
Nit-1
∆RI
IC t-1*WACC∆
Nit*1-t ∆
IC t-2*WACC∆
Nit-1
۱
∆RI
۴۶۳/۰-
۱
IC t-1*WACC∆
۰۳۲/۰
۰۰۳/۰-
۱
Nit*1-t ∆
۳۴۴/۰-
۶۲۶/۰
۰۷۲/۰
۱
IC t-2*WACC∆
۴۱۳/۰-
۴۷۶/-۰
۲۰۲/۰
۲۱۵/۰-
۱
۴-۶٫ برآورد مدل و تجزیه و تحلیل مدل نهایی
در پژوهش حاضر، مدلهای مذکور با بهره گرفتن از مدل دادههای ترکیبی برآورد میشوند. بدین ترتیب که چند شرکت در طول زمان مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرند. در تجزیه و تحلیل دادههای ترکیبییک محیط بسیار غنی از اطلاعات برای گسترش تکنیکهای تخمین و نتایج قابل تحلیل فراهم میگردد. در بسیاری از موارد، پژوهشگران میتوانند از دادههای ترکیبی، برای مواردی که نمیتوان فقط به صورت سری زمانییا فقط به صورت مقطعی بررسی کرد، بهره بگیرند. همان گونه که در فصل سوم اشاره شد در دادههای ترکیبی ابتدا به منظور انتخاب بین روشهای دادههای تابلویی و دادههای تلفیقی از”آزمون F لیمر”استفاده میشود. اگر p-value محاسبه شده بیشتر از سطح خطای ۵ درصد باشد ازدادههای تلفیقی(Pooled) و در غیر اینصورت از دادههای تابلویی(Panel) استفاده خواهد شد.
در صورتی که دادهآموزشها به صورت تابلویی باشند، برای بررسی این موضوع که آیا عرض از مبدأ به صورت اثرات ثابت استیا اینکه در ساختار واحدهای مقطعی به صورت تصادفی عمل میکند، از “آزمونهاسمن” استفاده میشود. اگر احتمال آزمونهاسمن کوچکتر از ۵ درصد باشد، فرض صفر(اثرات تصادفی) ردمیشود و اثرات ثابت انتخاب میشود و در صورتی که احتمال آزمونهاسمن بزرگتر از ۵ درصد باشد، فرض صفر رد نمیشود و اثرات تصادفی انتخاب میشود.
رگرسیون زیر مدل آزمون فرضیات میباشد که:
RETM t= α۰ + y1 * NI t-1 + y2 ΔRI t + y3 (ΔIC t-1 * WACC t) + y4 (ΔINT t * (1- t)) + y5 (IC t-2 * WACC t) + ɛ
برای آزمون فرضیههای تحقیق، با توجه به متغیر بازده تعدیلی بازار عنوان متغیر وابسته تحقیق، مدل اصلی فوق به منظور بررسی رابطه بین رشد سود خالص و هزینه فرصت سرمایه گذاری( شاخصهای رشد سود باقیمانده به عنوان متغیرهای مستقل) و بازدهی سهام مورد تجزیه تحلیل قرار میگیرد.
۴-۶-۱٫ آزمون F لیمر
جدول (۴-۶) نتایج آزمون F لیمر فرضیههای پژوهش را نشان میدهد. با توجه به اینکه P-value به دست آمده از آزمون F لیمر در مدل پژوهش کوچکتر از ۵ درصد است، به منظور برآورد این مدلآموزشها از مدل دادههای پانل (Panel) استفاده خواهد شد. نتایج کامل این آزمون در پیوست در انتهای پایان نامه نشان داده شده است.
جدول ۴-۶) آزمون اف لیمر مدلهای تحقیق
مقدار
d. f
P-Value
نتیجه آزمون
۶۵۹/۴
۲۱/۷۴
۰۰۰۷/۰
panel
۴-۶-۲٫ آزمونهاسمن
در مرحله بعد به بررسی این موضوع پرداخته می شود که آیا عرض از مبدأ به صورت اثرات ثابت است یا اینکه در ساختار واحدهای مقطعی به صورت تصادفی عمل می کند. همان طور که در فصل سوم گفته شد آماره این آزمون که برای تشخیص اثرات ثابت یا تصادفی بودن تفاوتهای واحدهای مقطعی است دارای توزیع کای- دو با درجه آزادی برابر با تعداد متغیرهای مستقل بوده است. جدول(۴-۷) نتایج مربوط به آزمونهاسمن فرضیههای پژوهش را نشان میدهد.