فصل پنجم: در این فصل به ترتیب یافته های تحقیق، خلاصه یافته ها، نتیجهگیری، پیشنهادها و نهایتاًً محدودیتهای تحقیق تشریح گردیدهاند.
علاوه بر فصول اصلی تحقیق مبتنی بر ساختار فوقالذکر، در انتهای این گزارش، پیوستها، منابع و مأخذ مورداستفاده در این تحقیق جهت تدوین ادبیات تحقیق آورده شده است.
فصل دوم:
ادبیات و پیشینه تحقیق
مقدمه
در دنیای سرمایه گذاری، تصمیم گیری مهمترین بخش از فرایند سرمایه گذاری است که طی آن سرمایه گذاران در جهت رسیدن به حداکثر منافع و ثروت خویش، نیازمند اتخاذ بهینهترین تصمیمات میباشند. در اینارتباط مهمترین عامل فرایند تصمیم گیری، اطلاعات است. اطلاعات می تواند بر فرایند تصمیمگیری تأثیر بسزایی داشته باشد. زیرا موجب اخذ تصمیمات متفاوت در افراد متفاوت میشود. در بورس اوراق بهادار نیز تصمیمات سرمایه گذاری متأثر از اطلاعات است. شرکتها با توجه به هر مرحله از حیات اقتصادی خود، سیاست و خطمشی مشخصی را دنبال مینمایند. این سیاستها به گونهای در اطلاعات حسابداری شرکتها منعکس میشود (دهدار، ۱۳۸۶، ۱۳).
به عبارت دیگر، شرکتها طی مراحل مختلف چرخه عمرشان دارای ویژگیها و شرایط متفاوتی هستند. عملکرد در سراسر مراحل چرخه عمر شرکت متفاوت است و تئوری چرخه عمر شرکتها نشان میدهد که سرمایهگذاری و تصمیمات مالی عملکرد عملیاتی شرکتها تا حد زیادی تحت تأثیر تغییر قابلیتهای سازمانی شرکتها یعنی مراحل چرخه عمر شرکت است. ادبیات موجود در حوزه مدیریت حسابداری نشان داده است که ارزیابی بر احتمال اینکه یک شرکت درگیر ارائه سهام ثانویه شود را دارد. برخی از مطالعات هم نشان دادهاند که چرخه عمر شرکت نقش مهمی در تعیین روند پرداخت سود سهام شرکت دارد و ساختارهای سرمایهای مختلف در نقاط مختلف چرخه عمر شرکت بسیار بهینه هستند (منظر حسن و همکاران، ۲۰۱۵،۵۰).
تصمیمات مدیران و سرمایهگذاران در راستای افزایش بازده و ثروت است. تصمیمات سرمایهگذاری، تأمین مالی و تقسیم سود شرکتها باید به نحوی اتخاذ شود که ارزش شرکت را افزایش دهد؛ این تصمیمات بهطورقطع نیازمند ارزشیابیهایی است که هزینه حقوق صاحبان سهام را نیز در بر میگیرند.
در این فصل پس از مروری چند در سابقه و پیشینۀ تحقیق، نحوۀ محاسبه متغیرهای تحقیق موردبررسی، تبیین و تشریح قرارگرفته است و در انتهای فصل به تحقیقهای گذشته داخلی و خارجی و نتایج آن نیز اشاره گردیده است.
گفتار اول: تئوری چرخه عمر شرکت
مفهوم چرخه حیات، استعارهای زیستی در مورد سازمانهاست. بر اساس این مفهوم همه موجودات زنده، از جمله نباتات، جانوران و انسانها، همگی از منحنی عمر یا چرخه عمر[۶] پیروی میکنند. اینگونه موجودات متولد میشوند، رشد میکنند، به پیری میرسند و در نهایت میمیرند. این سیستمهای زنده در هر مرحله از چرخه عمر خود دارای الگوهای رفتاری خاص به منظور چیرگی بر مسائل آن دوره و مشکلات مربوط به انتقال از دورهای به دوره دیگر هستند. تئوری چرخه عمر شرکت چنین فرض میکند که شرکتها و بنگاههای اقتصادی، همچون تمامی موجودات زنده که متولد میشوند، رشد میکنند و میمیرند، دارای منحنی عمر یا چرخه عمر هستند. همانند موجودات زنده، رشد و پیری واحدهای تجاری را بر مبنای قابلیت کنترل و انعطافپذیری نشان میدهند. در جوانی (دوران رشد) سازمانها بسیار انعطافپذیر، ولی در بیشتر مواقع غیرقابلکنترلاند. با افزایش عمر سازمانها، روابط تغییرمی کند: کنترل افزایش و انعطافپذیری کاهش مییابد. در نهایت، با پیر شدن (دوران افول) قابلیت کنترل نیز کاهش خواهد یافت. هنگامی که واحد تجاری قابلیت کنترل داشته و انعطافپذیر باشد، بیانگر این است که توأمان مزایای جوانی و پیری را دارا است. این وضعیت تحت عنوان مرحله تکامل (بلوغ) شناخته میشود. نمودار (۲-۲) رابطه بین قابلیت کنترل و انعطافپذیری را در واحدهای تجاری تشریح میکند. در اقتصاد و مدیریت، چرخه عمر شرکتها و مؤسسات به مراحلی تقسیم میشود. در ادبیات این علوم برای چرخه عمر مدلهایی با چند مرحله ارائه شده است که در چارچوب این مدلها، مؤسسات و شرکتها با توجه به هر مرحله از حیات اقتصادی خود سیاست و خطمشی مشخصی را دنبال میکنند. این سیاستها به گونهای در اطلاعات حسابداری شرکتها منعکس میشود.
تئوری چرخه عمر جزء تئوریهای طراحی سازمان میباشد و بیان میدارد: در حالی که سازمانها چهار مرحله تکاملی چرخه زندگی را میگذرانند، از نظر ساختار، سیستم کنترل، نوآوری هدفها دستخوش تغییرات شدید قرار میگیرند.
در حوزه حسابداری نیز برخی از محققان به بررسی تأثیر چرخه عمر شرکت بر اطلاعات حسابداری پرداختهاند (آنتونی ورامش[۷]، ۱۹۹۲)، (بلک[۸]، ۱۹۹۸)، (جنکینر[۹]، ۲۰۰۴)، (سوجیانیس[۱۰]، ۱۹۹۶). این محققان چهار مرحله را برای توصیف چرخه عمر شرکت به شرح ذیل تبیین نمودهاند:
-
- مرحله تولد یا ظهور[۱۱]
-
- مرحله رشد[۱۲]
-
- مرحله بلوغ[۱۳]
- مرحله افول یا سکون[۱۴]
در مرحله ظهور معمولاً میزان داراییها (اندازه شرکت) در سطح نازلی قرار دارد، جریانهای نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی و سودآوری پایین است و شرکتها برای تأمین مالی و تحقق فرصتهای رشد به نقدینگی بالایی نیاز دارند. نسبت سود تقسیمی در این شرکتها معمولاً، حداکثر ۱۰% بوده و نرخ بازده داخلی[۱۵] در قیاس با نرخ تأمین مالی ناچیز است؛ به عبارتی رابطه (IRR≤K) برقرار است (دهدار، ۱۳۸۶، ۵۶).
در این مرحله شرکت دارای بالاترین سطح ریسک تجاری میباشد. ریسک کلی بالای شرکت تنها آن عده از سرمایهگذاران را به خود جذب خواهد کرد که آمادگی پذیرش چنین ریسک بالایی را داشته باشند و در نتیجه آن ها به طور متناسب انتظار بازده بالایی را نیز خواهند داشت چون جریانات نقدی منفی شرکت در طول این دوره شروع، پرداخت سود نقدی را غیرممکن میکند پارامترها و استراتژی مالی در این مرحله به شرح جدول زیر میباشد:
جدول ۲-۱: پارامترها و استراتژی مالی در مرحله ظهور
ریسک تجاری
بسیار بالا
ریسک مالی
بسیار پایین
منابع تأمین مالی
سرمایه مخاطرهآمیز
سیاست تقسیم سود
نسبت پرداخت صفر
چشمانداز آتی رشد
بسیار بالا
ضریب P/E
بسیار بالا
سودآوری فعلی،EPS
عادی یا منفی
قیمت سهام
بهسرعت در حال رشد اما بسیار متغیر
منبع: (کرمی و عمرانی، ۱۳۸۹، ۵۳)
در مرحله رشد اندازه شرکت بیشازاندازه شرکتهای در مرحله ظهور بوده، میزان فروش و درآمدها نیز نسبت به مرحله ظهور بیشتر است. منابع مالی نیز بیشتر در داراییهای مولد سرمایهگذاری شده، شرکت از انعطافپذیری بیشتری در شاخصهای نقدینگی برخوردار است. نسبت سود تقسیمی در این طیف از شرکتها معمولاً بین ۱۰% و ۵۰% در نوسان است. نرخ بازده داخلی نیز در اغلب موارد بر نرخ هزینه تأمین مالی فزونی دارد؛ به عبارتی رابطه (IRR>K) برقرار است.