جدول۱-۴- فراوانی جامعه و نمونه مورد پژوهش
فراوانی جامعه
فراوانی نمونه
متغیر
زن
مرد
زن
مرد
ابتدایی
۱۰۱
۱۹۰
۴۱
۷۷
راهنمایی
۶۵
۸۳
۲۵
۳۴
متوسطه
۵۰
۹۵
۲۰
۳۷
جمع کل
۵۸۴
۲۳۴
همان طور که در جدول ۱-۳- ملاحظه می شود از جامعه ۵۸۴ نفری معلمان شهرستان لنده نمونه ی ۲۳۴ نفری مورد پژوهش قرار گرفتند.
۳-۳- روش اجرا پژوهش:
در این تحقیق از روش توصیفی – پیمایشی استفاده شده است برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی و فرسودگی شغلی استفاده شده است . ابتدا با هماهنگی های بعمل آمده با اداره آموزش و پرورش شهرستان لنده مجوز اجرای پرسشنامهها گرفته شد پس از آن پرسشنامهها بر اساس پست سازمانی و به صورت تصادفی در اختیار معلمان قرار گرفت و توضیحات اجرای پرسشنامه قبل از تکمیل پرسشنامه توسط مجری کار به معلمان داده شد پس از آن پرسشنامهها را جمع آوری و پرسشنامه های ناقص را جدا گردید و داده های تعداد ۲۳۴ پرسشنامه تکمیل شده و بدون نقص را در نرم افزار spss وارد گردید و نتایج را با توجه به نوع فرضیهها و روش آماری تحلیل گردید.
۳-۴- ابزارهای پژوهش: جهت گرد آوری اطلاعات از سه پرسشنامه زیر استفاده شده است:
۳-۴-۱- پرسشنامه استاندارد شده فرهنگ سازمانی[۵۲]
این پرسشنامه توسط هافستد(۱۹۹۱) و بر اساس مدل فرهنگ سازمانی هافستد ساخته شده است. آن ها فرهنگ سازمانی را به چهار دسته دیوان سالار، ارگانیک، مشارکتی و قبیله ای تقسیم نموده اند. پرسشنامه شامل ۲۵ سؤال است. این پرسشنامه با تو جه به پنج بعد فرهنگ سازمانی سوالات ۹-۱ مؤلفه مرد گرایی، زن گرایی؛ ۱۴-۱۰ مؤلفه جمع گرایی، فرد گرایی؛ ۱۹- ۱۵ مؤلفه ابهام گریزی و سوالات ۲۵-۲۰ مؤلفه فاصله قدرت از نظر پرو فسور هافستد سا خته شده است این پرسشنامه برای هر آیتم از مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده میکند خیلی کم تا خیلی زیاد که به ترتیب امتیاز یک تا پنج به آن ها تعلق میگیرد. پس از اینکه نمره ی کل پرسشنامه محاسبه شد بین ۲۵ تا ۱۲۵ میانگین نمرات نمونه آماری محاسبه می شود. جویانی (۱۳۸۶) در پژوهش خود پایایی درونی این پرسشنامه را ۸۶/۰ محاسبه کرد. همچنین زمینی و همکاران (۱۳۹۰) در پژوهش خود پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ۸۵/۰ به دست آوردند. در این پژوهش اعتبار و پایایی این پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ ۷۵/۰ به دست آمد. و برای تعیین روایی نیز از نظرات اساتید صاحبنظر برای به دست آوردن روایی صوری استفاده شد.
۳-۴-۲- پرسشنامه رضایت شغلی :
این پرسشنامه توسط اسمیت ،کندال و هالین[۵۳] (۱۹۶۹) طراحی شده است. این ابزار ابتدا به صورت ۷۲ سؤالی بوده که به علت زیادی پرسش ها از کارایی لازم برخوردار نبود و در سال (۱۹۸۷) آن را به ۳۰ سؤال کاهش دادند. که در این پژوهش، پرسشنامه ۳۰ سوالی استفاده شده است.
الف- شیوه نمره گذاری
این ابزار ۵ بعد رضایت شغلی را شامل می شود که عبارتند از : ماهیت کار (سوال ۱تا ۶ )، سرپرست (سؤالهای ۷ تا ۱۲) ، همکاران (سؤالهای ۱۳ تا ۱۸)، ارتقاء (سؤالهای ۱۹ تا ۲۴) و پرداخت (سؤالهای ۲۵ تا ۳۰). این مقیاس به شیوه لیکرت نمره گذاری می شود. (ساعتچی و همکاران، ۱۳۸۷).
ب- پایایی و اعتبار:
ثامنی در سال ۱۳۸۴،پایایی پرسشنامه رضایت شغلی(جی دی آ)[۵۴] را ۷۳/. ، و رنجبر در سال ۱۳۸۴ با بهره گرفتن از روش آلفای کرنباخ میزان پایایی این ابزار را ۶۹/. گزارش کردهاند. همچنین بمبئی رو(۱۳۸۵) نیز از روش باز آزمایی استفاده کرده و پایایی این ابزار را ۷۲/. به دست آورده است و برای تعیین پایای درونی این پرسشنامه از روش آلفای کرنباخ[۵۵]استفاده شده است که مقدار آن معادل ۸۳/. به دست آمده است. (ساعتچی و همکاران، ۱۳۸۷). در پژوهش فتحی زاده(۱۳۹۰) اعتبار و پایایی این پرسشنامه پس از تحلیل داده ها با روش آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت و رضایت شغلی کل(۸۰/.) به دست آمد. در این پژوهش پایایی این پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ ۷۲/۰ به دست آمد. و برای تعیین روایی نیز از نظرات اساتید صاحبنظربرای به دست آوردن روایی صوری استفاده شد.
۳-۴-۳- پرسشنامه فرسودگی شغلی:
مقیاس مزلاچ رایجترین ابزار سنجش فرسودگی شغلی میباشد که دارای ۲۲ گزاره جداگانه است ۹ گزاره در موردخستگی هیجانی،(فرسودگی عاطفی که به پاسخ دهندگان اجازه میدهد احساسات مربوط به ضعف بیش از اندازه و خستگی عاطفی در برار مددجویان و محیط کار را بیان نماید) ۵ گزاره در مورد مسخ شخصیت ( به پاسخ دهندگان اجازه میدهد که نگرش های خود را به شکل بی علاقگی و بی تفاوتی نسبت به محیط بیان نمایند) و ۸ گزاره در مورد احساس عدم کفایت شخصی(عدم احساس پیشرفت شغلی، که به پاسخ دهند گان اجازه میدهد که میزان احساس شایستگی و رسیدن به موفقیت د رارتباط با محیط کار و وظایف بیان نمایند.رتبه بندی فراوانی این احساسات از صفر (هرگز) تا شش( هر روز) میباشد
نمره ی به دست آمده در هر یک از سه جنبه، بر پایه نمره مرجع در دسته پایین، متوسط یا بالا قرار میگیرد (مزلاچ و جکسون،۱۹۹۳). ثبات درونی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ ۷۱/.. تا ۹۱/. و ضریب بازآزمایی آن ۶۰/. تا ۸۰/. گزارش گردیده است(شوفلی و همکاران، ۱۹۹۴) در پژوهش حاضر میزان آلفای کرونباخ برابر با۶۵/. میباشد.
پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ از ۲۲ ماده و از ۳ خرده مقیاس خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و کاهش احساس کفایت است که هر خرده مقیاس شامل سئوال های زیر است:
مقیاس خستگی عاطفی: سئوالهای ۱،۲،۳،۶،۸،۱۳،۱۴،۱۶،۲۰، و نمره این پرسشنامه بین۰ تا۵۴ است.
مقیاس کاهش احساس کفایت حرفه ای: سئوال های ۴،۷،۹،۱۲،۱۷،۱۸،۱۹،۲۱، و نمره این پرسشنامه بین۰ تا۴۸است.